Az új technológiával garantáltan meg tudják őrizni a szüretről beérkező szőlő minőségét, két módszerrel is. A rendszer egyrészt szivattyú használata nélkül, a legkíméletesebben bánik a szőlőszemekkel, másrészt az egész folyamat hűtve zajlik. Vagyis nem kell attól tartani, hogy káros, másodlagos erjedések indulnak be, és a szőlő több értékes aromáját tudják megőrizni a borban. A fejlesztést egyedi technikai megoldásokkal, részben uniós forrásból valósították meg. A részletekről itt olvashat. Nagy István agrárminiszter avatóbeszédében kiemelte, hogy ez a beruházás nem csak a Tornai Pincészet, hanem a kisebb somlói borászatok számára is megteremti a minőség további javításának lehetőségét, hiszen a feldolgozó kapacitása lehetővé teszi, hogy bérmunkában is működjön.
A Somlóért – Tornai Endre Emlékdíjat a Somlói Borrenddel és a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetségével közösen azért hozta létre a Tornai Pincészet, hogy évről-évre egy politikától független, mértékadó civil elismerést kapjanak azok, akik meghatározó módon járulnak hozzá Somló és környéke, illetve Somló borászatának fejlődéséhez. A díjat idén Cartwright Éva és Kolonics Károly kapta. Mindketten több évtizede, eredményesen és példamutatóan dolgoznak a Somlóért.
A találkozón Nyitrainé Sárdy Diána egyetemi docens előadásában a hűtött áztatás minőségjavító hatásának hátterét mutatta be, Gyüre Dániel pedig a következő évek EU támogatási lehetőségeiről beszélt. A rendezvény a hagyományos újborkóstolóval és értékeléssel zárult. Az idei szüret a Somlón a vártnál kisebb mennyiség mellett nagyon jó minőséget adott, így minden esély megvan, hogy a 2019-es évjárat kiemelkedő legyen.