Frissítik az eredetvédelmi szabályokat a Nagy-Somlói borvidéken

Fotó: Pelsőczy Csaba
Egységesen csak a Somló név marad használatban a Nagy-Somlói borvidéken megváltozó eredetvédelmi szabályozás – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Somlói Borgálán.

A magyar borászok az elmúlt 30 évben megmutatták, hogyan kell a változásokhoz alkalmazkodni, illetve sikereket elérni, és azokat eredményes munkával, szorgalommal, kitartással megtartani – hangsúlyozta a tárcavezető. A borgálán a miniszter bejelentette, hogy a helyi gazdálkodók és a hegyközség kérésének eleget téve módosítják a borvidék eredetvédelmi rendszerét. A Somló és Nagy-Somló elnevezések helyett már egységesen csak a Somló név marad használatban. Ugyanakkor a magasabb minőségű, ökológiai gazdálkodásból származó borok a Somló Superior elnevezéssel kerülnek a fogyasztókhoz – fejtette ki.

Nagy István elmondta, a magyar borászat sikeréhez elengedhetetlen az együttműködés. Termelőknek, borászoknak, hegyközségeknek, hegybíróknak, döntéshozóknak, kormányzati szereplőknek számos kérdésre közösen kell megoldást találniuk. Ilyen a munkaerőt kiváltani képes automatizálás, a változó éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodás, a termelést nehezítő aránytalan környezetvédelmi uniós szabályozók kérdése, az exportpiacokon történő nagyobb értékű borértékesítés, a szőlészek és borfelvásárlók viszonyrendszerének, valamint az ágazati jövedelmezőségnek a javítása, a fogyasztási trendek lekövetése és a borfogyasztásban a fiatalok megszólítása – sorolta a miniszter.

Nagy István rámutatott:

a Vidékfejlesztési Programból 1,8 milliárd forintot különítettek el a magyar bor promóciójának támogatására.

Emellett pedig csökkentették a szőlő-bor ágazati adminisztrációs terheket. Az idei évben, ha szükséges, és ha a gazdálkodók kérik, akkor a kormány a lepárlás kapcsán akár intervenciós intézkedésről is dönt – emelte ki az agrártárca vezetője.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink