Az ukrán gabonaszállítások elleni fellépést és anyagi segítséget kér a termelőknek a MOSZ

Fotó: Für Henrik / Békés Megyei Hírlap
Az ukrán gabonák vámmentes behozatali lehetőségének felfüggesztését kéri a társas agrárvállalkozók érdekképviselete Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztosnak írt nyílt levelében.

A magyar gabonatermesztők nehézségeire hívja fel a figyelmet a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). Az érdekképviselet Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztosnak és a magyar kormánynak címzett nyílt levelében arról ír, hogy a tavalyi hatalmas terméskiesés és veszteségek, valamint a termelési költségek drasztikus emelkedése eleve nehéz helyzetbe hozta a gazdákat. Emellett az ukrán gabona vámmentes behozatali lehetősége több közép- és kelet-európai tagállamban – köztük kiemelten Magyarországon, ahová az egyik legnagyobb mennyiségben érkezett ukrán gabona – letörte a piaci árakat, értékesítési zavarokat okozott és eladhatatlan készletek felhalmozódásához vezetett.

A bizottság nem hozhatja ilyen helyzetbe az uniós gazdálkodókat – áll a levélben. A MOSZ ezért felkéri a bizottságot, hogy

mindaddig függessze fel és ne hosszabbítsa meg az ukrán gabonafélék uniós vámmentes behozatali lehetőségét, amíg nem készül érdemi hatástanulmány a belső piacra gyakorolt hatásáról és nem dolgoznak ki egy mechanizmust a kárt szenvedett termelők érdemi kompenzációjára.

A közép- és kelet-európai államok közös fellépése jelzi a helyzet komolyságát és az érintett termelők kétségbeesését. Elfogadhatatlan, hogy a számszerűsíthető és bizonyítható kedvezőtlen hatások ellenére a magyar termelők nem részesültek a leginkább érintett tagállamoknak nyújtott – egyébként elégtelen – uniós pénzügyi támogatásból sem. A hazai felvásárlási árak nem érik el a nyugat-európai árszint kétharmadát, ami messze az önköltség alatt van. Az új termésű búzára adott tonnánkénti 68 ezer forintos ajánlatok vannak a termelők széles körének a csődjéhez vezetnek – állítja a MOSZ.
Megdöbbentő, igazságtalan, aránytalan: még Brüsszelben is kiakadtak, mit tervez az Európai Bizottság MagyarországgalAz európai gazdálkodók legerősebb érdekvédelmi szervezete szerint nonszensz, hogy nem minden érintett ország kap támogatást az itt ragadt ukrán gabona miatt.

Az érdekképviselet felkéri a kormányt, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a hazai gazdálkodók is részesüljenek az uniós segítségből. A kabinet szerezzen érvényt – a lengyel intézkedésekhez hasonlóan – annak a célkitűzésnek, hogy az ukrán gabona a szolidaritási folyosón keresztül ténylegesen elhagyja az unió piacát, és az eredeti célpiacaira kerüljön. Ennek érdekében a szállítmányokat le kell plombálni, és szigorú nyomonkövetést kell előírni, amit hatóságilag ellenőrizni szükséges.

Amennyiben az unió továbbra sem kompenzálja magyar gazdálkodókat, a MOSZ felkéri a kormányt, hogy a hazai termelőket a gabonafélékre meghatározott – a kabinet által meghirdetett, piacinak tekintett – referenciaár 80 százalékos mértékéig kompenzálja. Az érdekképviselet szerint

érdemi segítség nélkül a magyarországi gabonatermelők jelentős része veszteségessé válik, a csőd és felszámolás veszélye fenyegeti őket.

Ha ez bekövetkezik, az együtt jár az agrárgazdaság versenyképességének további romlásával és veszélyezteti a hazai élelmiszer-ellátás biztonságát. Az lenne a minimum, hogy az EU nem nehezíti tovább a saját termelői sorsát, a kormány pedig érdemi lépéseket tesz a kialakult helyzet feloldása érdekében– írja a MOSZ.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink