Az árak emelkedése növelte az agrárteljesítményt

Fotó: Romain Doucelin / AFP
A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke idén megközelítette a 4 ezer milliárd forintot, ami 15 százalékkal haladja meg a tavalyit – közölte a KSH. A bővülés a termelés csökkenése ellenére következett be, az árak 42 százalékos emelkedése révén.

A mezőgazdaság által termelt teljes árumennyiség 19, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent idén a 2021-eshez képest, míg a szolgáltatások 1 százalékkal bővültek. A csapadékszegény időjárás és a nyári hónapokra kialakuló súlyos aszály az összes haszonnövény termesztését akadályozta. A ráfordítások jelentős drágulása az állattenyésztést is visszavetette – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésében.

A növénytermesztés által termelt árumennyiség csökkenésén belül az első, előzetes adatok szerint a gabonafélék mennyiségének összességében 37 százalékos visszaesése volt hangsúlyos. A kukorica termése 57, a zabé 51, a rozsé 32, a búzáé 18, az árpáé pedig 10 százalékkal esett vissza. A repce termésmennyisége 38, a napraforgóé 35 százalékkal lett kisebb, a fehérjenövényeké és a dohányé szintén csökkent, így az ipari növények mennyisége összességében 34 százalékkal zsugorodott. A takarmánynövények mennyisége 9,7, a kertészeti termékeké 7,8, a burgonyáé 16 százalékkal csökkent. Az egyéb növényi termékek és a gyümölcsfélék mennyisége változatlan maradt. Az őszibarack termésmennyisége az előző év alacsony bázisához képest 65 százalékkal növekedett, míg a szőlőtermés 1,9 százalékkal lett kevesebb a 2021-esnél.

Az állattenyésztés teljes termelési volumene 6,1 százalékkal mérséklődött. Az élő állatok termelése 8, míg az állati termékek termelése 2 százalékkal esett vissza.

A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 15 százalékkal nőtt, termelési volumene – az árak 42 százalékos emelkedése mellett – 19 százalékkal csökkent.
A folyó termelőfelhasználás volumene 5,7 százalékkal mérséklődött, ára összességében 43 százalékkal emelkedett. Az első adatok alapján a szolgáltatási díjon kívül az összes ráfordítás volumenében csökkenés következett be, a legnagyobb mértékű (15 százalékos) a műtrágya- és talajjavítószer-felhasználás esetében.

A bruttó hozzáadott érték 15 százalékkal szűkült, miközben a mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 2,3 százalékkal csökkent. A termelési tényezők jövedelme 1,4 százalékkal növekedett, a vállalkozói jövedelem 3,1 százalékkal esett vissza.