Alma nagyhatalom Nagykállóban

2019. június 27 – Impozáns adatok jellemzik az ország almatermesztési volumenének jelentős hányadát adó szabolcsi cégcsoportot, a Nagykálló-Tész Kft.-t. Amagyar almatermesztés egyik legkedvezőbb és legősibb területének számító Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén kívül még Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyékre is kiterjednek a nagyjából 300 embert foglalkoztató cégcsoporthoz tartozó almások.

A több mint 2.000 hektáron gazdálkodó 71 termelőt összefogó, az ország legnagyobb, óránként 12 tonnát leválogató gépsorával és az 54 teremben 10 ezer tonna hűtőkapacitásával rendelkező üzem a megye és a régió almatermesztését koordinálja. A Nagykálló Tész Kft. tagjai célul tűzték ki azoknak a környezetbarát termesztési módszereknek és hulladékkezelési eljárásoknak az alkalmazását, amelyekkel védhetik a környezet minőségét, és javíthatják biológiai állapotát. A társaság a biztonságos piac megteremtése mellett biztosítja az ipari feldolgozók felé történő közös forgalmazást, étkezési területen pedig a folyamatos, teljes naptári évben folytatott, a tárolás utáni késleltetett értékesítést, mégpedig teljes fajtaválasztékban, széles körű modern válogatási- és csomagolástechnológiával alátámasztva.
A vevők kör igényeinek változása és a beszűkült piac a társaságnál is érezhető folyamat: a partnerek homogén árut és prémium minőség várnak el, azonban ezt nehéz szavatolni a betárolt alma eltérő alanyai és állománya miatt. Ez természetesen nem minőségbeli különbséget jelent, csupán megjelenésben lehet eltérés, de manapság ezt is nehezen viseli a piac. Éppen ezért a prémium és a léalmának való minőség közötti árukészlet értékesítése nehézkes, így a még jó, fogyasztásra kiválóan alkalmas alma is sok esetben a léüzemben végzi. Ismerve a piaci viszonyokat, ez azért jelentős probléma, mert az étkezési költségen előállított almáért nem kapják meg a reális árat.
Az tagadhatatlan, hogy a magyar almának külföldön is nagyon jó híre van, így a Nagykálló-Tész folyamatosan próbálkozik külpiaci terjeszkedéssel is. Az embargó miatt kieső orosz piac után az elsődleges cél Románia, ahol viszont több ország termelőivel, így az olasz áruval vannak nagy versenyben.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink