Állami földértékesítés: ezek a legfontosabb részletek

Fotó: Németh András Péter
Nemrégiben jelent meg a hír, hogy állami földértékesítési program indul, nem kevesebb mint 6600 hektárral. Már csak a kiemelt figyelem miatt is, érdemes végigvenni a mostani értékesítési program részleteit és legfontosabb szabályait – ezt teszi meg cikkében Dr. Cseh Tibor András, a Magosz megbízott főtitkára.

Már a 2015-ös Földet gazdáknak! program is megmutatta, hogy komoly igény van a gazdák részéről újabb földterületek megszerzésére, így ezúttal is arra számítunk, hogy a kiírt területek nagy része új tulajdonoshoz kerül.

Milyen területek kerülnek kiírásra?

Ebben a földértékesítési programban 10 hektár területnagyság alatti parcellákat írnak ki. Ezek között találunk olyanokat, melyek 1/1-es állami tulajdonban vannak és olya is, mely osztatlan közös tulajdonban van és az állam tulajdoni illetősége kerül eladásra. A területek egy listában itt érhetők el:

Ki tehet vételi ajánlatot?

Az ajánlattevőnek földműves státusszal kell rendelkezni, kivéve az 1 hektár alatti parcelláknál (hiszen 1 hektárig nem földműves is megszerezheti a föld tulajdonjogát). Fontos tudni, hogy az ajánlathoz csatolni kell a földműves nyilvántartásba vételről szóló határozat másolatát is és amennyiben az ajánlattevőt elővásárlási jogosultság is megilleti az adott föld tekintetében, úgy az azt igazoló dokumentumot is.

Meddig és hol lehet benyújtani a vételi ajánlatokat?

Benyújtási határidő: 2022. október 7-e, péntek éjfél. Az ajánlatokat elektronikusan lehet megtenni, a Nemzeti Földügyi Központ rendszerén keresztül. Az ajánlattételhez Ügyfélkapu szükséges, a rendszerbe pedig itt lehet belépni: (jobb oldalt fönt, Bejelentkezésre kattintva).

Mennyi a minimum vételár?

Minden ingatlan esetében készült egy előzetes értékbecslés, ez alapján határozták meg a minimum vételárat, melyet a fenti honlapon, az adott ingatlanra kattintva lehet megtalálni. Fontos, hogy a vételi ajánlatnak legalább ezt az összeget el kell érnie, az ez alatti ajánlatok automatikusan elutasításra kerülnek.

Mi dönt, ha több ajánlat is érkezik egy ingatlanra?

Azzal kötik meg a szerződést, aki a legmagasabb árajánlatot teszi.

Azonos ajánlati árak esetén az elővásárlási sorrendben előrébb álló személlyel kötik meg a szerződést.

Módosítható-e a benyújtott ajánlat?

Igen, a benyújtási határidőig.

Ezt technikailag úgy lehet megtenni, hogy vissza kell vonni az ajánlatot, majd újra benyújtani a módosított tartalommal.

Milyen költségei lesznek az eljárásnak?

Figyelembe véve a korábbi tapasztalatokat és egyeztetve a gazdaszervezetekkel is (így a Magosz-szal is) sikerült a korábbinál alacsonyabban meghatározni az eljárási költségeket.

  • Ügyvédi munkadíj: 25 000 forint +áfa (földrészletenként)
  • Értékbecslési díj: 20 000 forint +áfa (földrészletenként) – 1 hektár alatt pedig az állam viseli az értékbecslés költségét
  • Az eljárási díjak (például a tulajdoni lap lekérése, földhivatali igazgatási díj) a szokásos mértékűek, de ezek nem nagyságrendi tételek.

Lesz kifüggesztés is!

A határidőben beadott ajánlatokat az NFK feldolgozza, és a legmagasabb árajánlatot tevő személlyel köti meg a szerződést. Ezt követően a szerződést kifüggesztik 60 napra, a kormányzati honlapon itt érhető el.

Az elővásárlásra jogosultak a megszokott módon tehetnek elfogadó nyilatkozatot, ahogy a sorrend tekintetében is a Földforgalmi törvény rendelkezései az irányadóak (néhány összefoglaló a sorrendről az Agroképen ebben a cikkben és itt is olvasható).

Kamarai vizsgálatra és kormányhivatali jóváhagyásra viszont nem kerül sor az állami földek értékesítésénél.

Szerző: Dr. Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének megbízott főtitkára

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink