Agrárstratégiai gondolatok 3. – Javítani kell a befogadóképességet

A magyar agrárium egyik legszélesebb alapját a szántóföldi növénytermesztés képezi. Ezért, amikor megújulási kényszerről, agrárstartégiáról beszélünk, ezen alapoknál kell kezdenünk – írja cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ, -Elemzés vezető agrárszakértője. Az elmúlt két hétben megkezdett úton tovább haladva most a gabonapiaci ármozgatók sajátságait nézzük meg. Meggyőződésem, hogy minden tudás rendelkezésünkre áll, ami a tartós válság okozta kihívásoknak való megfeleléshez szükséges, a befogadóképesség oldalán viszont súlyos problémák vannak.

Itt van mindjárt a múlt heti tőzsdei áremelkedés. Ennek oka az, hogy az Európai Bizottság ismét csökkentette a 2024/25-ös szezon gabona- és repcetermésre vonatkozó előrejelzéseit. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az EU gabonatermelése 2024/25-ben az előző szezonhoz képest 269,9 millió tonnáról 264,5 millió tonnára csökken. Ez a 2023/2024-eshez képest 2 százalékos, az ötéves átlaghoz képest pedig 5,9 százalékos visszaesés, ami leginkább az agrometeorológiai körülmények romlásának köszönhető. A legnagyobb csökkenést a lágy búza mutatja: 125-ről – 4 éves minimumra – 116,1 millió tonnára (az előző előrejelzésben 120,8 millió tonna volt). Az EU-ban a 2024/25-ben betakarított repcetermésre vonatkozó előrejelzést 18,4 millió tonnáról 18 millió tonnára csökkentették, ami 9,4 százalékkal kevesebb, mint a 2023/24-es 19,7 millió tonna.

A magyar terménypiac eközben tetszhalott állapotban van. Alig mozog az áru. Így időlegesen elszakadtunk a nemzetközi trendektől.

Az EU előrejelzése az ötéves átlaghoz viszonyítva

Annak, hogy a globális terménymérlegeket befolyásoló hírek ilyen közvetlenül tudtak a tőzsdei árakban megjelenni, van egy olyan háttere is, hogy a többi befektetési terület jól teljesít, így a gabonatőzsdéken alacsony a kötésállomány. Az, hogy a részvénypiaci mozgások és a terményárak milyen szorosan függenek össze, jól látható az alábbi, amerikai tőzsdei árakon. Persze kissé leegyszerűsítve a dolgot: az S&P500 részvényindex tartósan emelkedik, sorra dönti a csúcsokat. Eközben a chicagói árutőzsdén csak akkor tudott kisebb rally indulni, amikor április közepén rövid időre a részvénypiac elbizonytalanodott az amerikai alapkamat-vágással összefüggő vita miatt. Azóta ismét felfelé rohannak a részvényárak, a búzáé pedig zuhan. Az üzenet egyértelmű: a terményárak várható alakulását akkor fogjuk megérezni, ha nem csak az agrárhíreket olvassuk. A többi befektetési piac mozgása is előre jelzi a várható irányt. Ezt pedig szolgai módon jelzik a negatív vagy éppen pozitív agrárhírek. Ilyenek minkét kalapból bármikor előhúzhatók. Elnézést a leegyszerűsítésért, de akkor értjük meg a dolgot, ha ismerjük a tőzsdék természetét.

Forrás: ft.com

Ami a kilátásokat illeti: amíg a részvénypiacok agilisak, emelkedők, addig kevéssé számíthatunk élénkülésre, áremelkedésre a gabonapiacon. A terméskieséséket a világ egyik felén jellemzően kompenzálja a másik. Kisebb hullámok viszont jönni fognak. Úgy, ahogy tették azt április második felében, vagy éppen a napokban. Ezeket ki kell használni, mert nem trendszerűek.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Központ, -Elemzés

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink