A tavalyi toxinos kukoricatermés okozta helyzet megoldását sürgetik a bioüzemanyaggyártók

Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap
A feldolgozók már tavaly augusztusban figyelmeztettek a várható problémára.

A Magyar Bioüzemanyag Szövetség több tagja már 2022 augusztusában megkereste a döntéshozókat, és figyelmeztetett a magyar termést befolyásoló, a magyar élelmiszerbiztonságot komolyan veszélyeztető aflatoxin-szennyezett kukoricatermés problémájára – írja közleményében a szövetség. Utóbbi tagvállalatai egyébként együttesen évente több millió tonna kukoricát, repcét és árpát dolgoznak fel, így – ahogy írják – mély ismeretekkel rendelkeznek a magyar mezőgazdaságról, szereplőivel szoros kapcsolatot ápolnak.

A toxinproblémáról azt írják: az uniós jogszabályok szerint a 20 ppb (parts per billion [részecske per milliárd]) fölötti aflatoxin-tartalmú kukorica semmilyen élelmiszerben vagy takarmányban nem használható fel. Tagvállalataik a határérték alatti takarmánykukoricából ma egyetlen integrált folyamat során fele-fele arányban készítenek bioüzemanyagot és állati takarmányt, egyes esetekben élelmiszer-alapanyagot – kiváló minőségben. Így tudnak biztonságos alapanyagot kínálni a magyar tejtermelőknek és élelmiszeripari gyártóknak. Évente több százezer tonna ilyen terméket állítunk elő, ami kulcsfontosságú az élelmiszerlánc biztonsága szempontjából Magyarországon.

Az elmúlt fél évben a jobb minőségű magyar kukorica eltűnt a piacról, és mostanra jelentősen megnőtt az aflatoxinnal fertőzött termény aránya.

Az ukrán gabonaimport megindulása miatt ez a probléma mostanáig kevéssé volt előtérben. Most azonban súlyos a helyzet: A kormány egy hónapja, tilalmat rendelt el a magyar gabonafeldolgozó ipar és így a magyarországi élelmiszerlánc-biztonság fő forrásává váló jó minőségű ukrán kukoricára.

A behozatali tilalmat az állítólagos alacsony árakkal indokolták. Ezzel szemben akár az abszolút-, akár az Európa más részein tapasztalható árakhoz viszonyítjuk, a kukorica Magyarországon inkább magas, mint alacsony árúnak mondható. Időközben az alacsony aflatoxin tartalmú kukorica mennyisége is aggasztó mértékűre csökkent.

Az elmúlt hetekben így egyre nyilvánvalóbbá vált az aflatoxinprobléma súlyossága.

A Magyar Bioüzemanyag Szövetség a kialakult helyzetben fontosnak tartja jelezni, hogy:

  • A kezdetektől következetesen és pontosan tájékoztatták a kormányt az aflatoxinos kukoricatermés okozta problémáról és annak mértékéről. Ezek az erőfeszítések eddig elutasításba ütköztek
  • Tudomásuk van arról a híresztelésről, miszerint a kormány nagylelkű pénzeszközöket ajánlott volna fel tagjaiknak a helyzet megoldására, ez azonban nem igaz. Ellenkezőleg: a kormány az eddigiekben nem javasolt megoldást egyik tagvállalatuknak sem.

Továbbra sincs tudomásuk arról, hogy a kormányzat hogyan tervezi rendezni a kialakult helyzetet, így a tavalyi toxinos kukoricatermés ügye jelenleg is megoldásra vár – szögezik le.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink