A Magosz és a NAK is tiltakozik az uniós tervek ellen

Forrás: Getty Images
A gazdaköri érdekképviselet és az agrárkamara is határozottan elutasítja az Európai Bizottság minap előterjesztett intézkedését, amellyel újabb egy évvel meghosszabbítanák az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli teljesen szabad behozatalát.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Európai Unióban már elsőként jelezte – tárgyalásokon és tüntetéseken is – hogy az ukrán árukkal kapcsolatos átgondolatlan brüsszeli döntés az EU egész mezőgazdaságát tönkreteszi, és ellehetetleníti a jövőben is. A két szervezet közleménye szerint az ellenőrizetlen minőségű, tiltott vegyszerekkel kezelt, GMO-s termékek ugyanis nem csak a fogyasztókra nézve jelenthetnek veszélyt, hanem az uniós mezőgazdaságra is.

Amennyiben ezt a tisztességtelen versenyt továbbra is fenntartja az Európai Bizottság, az az európai, köztük a magyar gazdák tömeges csődjét okozza

– szögezte le közleményében a két szervezet.

A gazdaköri érdekképviselet és a kamara is támogatja a nyugat európai gazdálkodók követeléseit, akiket Brüsszelen túl a saját kormányaik intézkedései is sújtanak. A magyar kormány számunkra nemzeti hatáskörben tüntetés nélkül is biztosítja azokat a feltételeket, amelyekért a nyugati országok termelői az utcára vonultak. Többek között:

  • a gázolaj jövedéki adó visszatérítés számunkra eddig és ezután is biztosított
  • a családi gazdaságokra és őstermelőkre vonatkozó adórendszer Európában is egyedülálló
  • megtiltottuk a földadó kivetésének lehetőségét
  • hazánk elsőként, az Európai Bizottság döntésével is szembe menve lezárta a határait az ukrán mezőgazdasági import előtt

A magyar gazdák kiállnak a magyar kormány mellett, amely Brüsszellel szemben is védi az érdekeinket. Az európai gazdák egységes fellépése érdekében folyamatosan egyeztetünk a V4-es és más európai érdekképviseletekkel is.

A nyugat- európai gazdák küzdelme Brüsszellel, sokszor a saját kormányukkal szemben is, jelzi a probléma súlyát, ezért közösen kell küzdenünk az élelmiszer-önrendelkezés és a minőségi élelmiszerek biztosítása érdekében.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink