A gazdaságátadás buktatói II.

Fotó: Für Henrik / Békés Megyei Hírlap
Sok szó esik róla, és a jogszabályváltoztatásoknak köszönhetően könnyebben is véghez vihető a gazdaságátadás, de a folyamatnak lehetnek buktatói. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára folytatja ezek bemutatását.

Január 1-jén lépett hatályba az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény, amely a korábbiaknál jóval egyszerűbb átadást és komoly anyagi ösztönzőket biztosít a generációváltáshoz. Az átadás során viszont felmerülhetnek olyan hibák, amelyek kormányhivatali visszautasításhoz vagy később akár egy súlyos jogvitához is vezethetnek.

Röviden a gazdaságátadásról

Az egyszerűsített átadásra főszabály szerint csak családon belül van lehetőség, és csak idősebb adhatja át a fiatalabbnak. Elég lesz viszont egyetlen szerződést kötni a teljes gazdaság átadásához, ami jelentős könnyítés a korábbi lehetőségekhez képest. Az Agrokép legújabb cikksorozatában sorra vesszük azokat a hibalehetőségeket, amire figyelni kell a gazdaságátadás megtervezésekor illetve a szerződés megkötésekor. Az első részt itt olvashatják.

Csak egy személy lehet az átvevő

A jogszabály egyértelműen kimondja, hogy a gazdaság átvevője csak egy személy lehet. Pont ezért nincs egyszerű helyzetben az a gazdálkodó, akinek több gyermeke vagy több hozzátartozója közül kellene választania. Számukra is van azonban egy kisegítő lehetőség: úgy is sor kerülhet a gazdaságátadásra, hogy a földeknek csak a használatát engedi át az átvevőnek, míg a tulajdonjogot (ami általában a legnagyobb érték egy gazdaságban) megtartja magának. Ilyen esetben is lehet kötni gazdaságátadási szerződést és ilyen esetben is jogosultak lehetnek az átadásért igénybe vehető támogatásra, a fő különbség viszont az, hogy ezzel a termőföldek tulajdonjoga továbbra is az átadót illeti majd, így egy későbbi öröklés esetére az benne marad a hagyatékban.

2021. évi CXLIII. törvény 3. § (3) bek.

Ezt a tevékenységet saját név alatt már nem lehet végezni

Ha egy őstermelő vagy egy egyéni vállalkozó ezzel a típusú szerződéssel adja át a gazdaságot, úgy az eddigi tevékenységeire vonatkozóan őt törölni kell a FELIR-ből (az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerből). Fontos, hogy a törlés csak az eddig végzett tevékenységeire vonatkozik, tehát ha egy növénytermesztő átadja a gazdaságát, attól még később felveheti például a növényvédelmi tevékenységet, sőt munkavállaóként vagy megbízás keretében még az átadott gazdaságban is szerepet vállalhat.

2021. évi CXLIII. törvény 4. § (1) bek.

Figyelni kell az ŐCSG-re is!

Hogyan hat mindez az ŐCSG működésére? A gazdaságátadó – FELIR tevékenység hiányában – tehát már az ŐCSG tagja sem maradhat és ha mindez az ŐCSG vezetőjének kiesését jelenti, akkor pótolni kell őt, ehhez pedig szükség lesz az ŐCSG szerződés módosítására. Fontos azonban tudni, hogy az ŐCSG új vezetőjének minden egyes taggal hozzátartozói kapcsolatban kell lennie. Ez a legtöbb esetben teljesül is majd, de például ha a nagymama (mint az ŐCSG vezetője) adja át a gazdaságot, úgy a nagymamát olyan személlyel kell pótolni, aki mindenkivel hozzátartozói kapcsolatban van. Figyelem, az unokatestvér jogilag nem hozzátartozó! Hozzátartozónak minősül: a házastárs, az egyeneságbeli rokon (az örökbefogadott gyermek is), a testvér, az egyeneságbeli rokon házastársa (meny, vő), a házastárs egyeneságbeli rokona (após, anyós), illetve a testvér házastársa (sógor).

2020. évi CXXIII. törvény 6. § (1) bek.

+1) Visszakövetelhető-e az ingyenesen átadott gazdaság?

Amennyiben a gazdaságátadás ingyenesen történik, úgy az ajándékozási szerződés szabályait kell alkalmazni. Mi történik akkor, ha később megromlik az átadó és az átvevő viszonya? Visszakövetelhető-e az ajándék? A válasz: igen, de csak meghatározott feltételek esetén. Többek között ezeket vesszük sorra a cikksorozat következő részében.

Szerző: Dr. Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének főtitkára

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink