A francia gazdák ismét bevonultak traktorjaikkal Párizsba

A dühös francia gazdák ismét behajtottak traktorjaikkal Párizsba, ezzel is igyekezve rávenni kormányukat, hogy tartsák be ígéreteiket.

A dühös gazdák ismét Rárizs utcáin vonultak traktoraikkal pénteken, több kormányzati támogatást és egyszerűbb szabályozást követelve a francia fővárosban rendezett nagy mezőgazdasági vásár előestéjén. Több tucat traktor hajtott békésen Nyugat- Párizs egyik negyedébe a tüntetést szervező Rural Coordination, a mezőgazdasági termelők szakszervezetének zászlóit lobogtatva. A tüntetők ezután traktoraikkal a Szajnán átívelő hídon pózoltak, a háttérben az Eiffel-toronnyal, majd elindultak Párizs központjában, a Vauban tér felé .

A legutóbbi tiltakozásra három héttel azután került sor, hogy a gazdák feloldották az útlezárásokat Párizs környékén és az ország más részein, miután a kormány több mint 400 millió eurót (433 millió dollárt) ajánlott fel az alacsony keresetek, a szigorú szabályozás és az általuk tisztességtelen külföldi verseny miatti panaszaik kezelésére.

„Mentsd meg a mezőgazdaságunkat ” – mondta a Rural Coordination az X-en, korábban Twitteren. Az egyik traktoron egy plakát volt, amelyen ez állt: „A halál a mezőn van”

A francia gazdálkodók akciói részét képezik egy szélesebb európai tiltakozó mozgalomnak, amely az EU mezőgazdasági politikája, a bürokrácia és az általános üzleti feltételek ellen irányul.

A gazdálkodók kifogásolják, hogy a 27 tagú blokk környezetvédelmi politikája, mint például a vegyi anyagok felhasználásának és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának korlátozását előíró Green Deal korlátozza üzleti tevékenységüket, és termékeiket drágábbá teszik, mint az EU-n kívüli importtermékek.

Franciaország- szerte más tüntetések is zajlanak, miközben a gazdálkodók nyomást akarnak gyakorolni a kormányra, hogy hajtsa végre ígéreteit.

A kormány terve több százmillió eurós segélyt, adókedvezményt és ígéretet is tartalmaz, hogy nem tiltják be Franciaországban az Európában máshol engedélyezett növényvédő szereket, ami a francia gazdák szerint méltánytalan hátrányba hozza őket.

Emmanuel Macron francia elnök szombaton ellátogat a párizsi mezőgazdasági vásárra, ahol „nagy vitát” tervez a gazdákkal, a szupermarketek vezérigazgatóival és a környezetvédelmi csoportok tagjaival – közölte hivatala. A Párizsi Mezőgazdasági Vásár a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági vására, amely minden évben tömegeket vonz.

A magyar agrárkamara is aláírta az Európai Bizottságnak szóló nyílt levelet

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink