A földhasználat átengedése

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap
A Földforgalmi törvény előírásainak célja, hogy a földvásárlások mögött valóban gazdálkodási szándék álljon, ezért előírás a művelési kötelezettség. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára most azokat az eseteket mutatja be, amikor a termőföld új tulajdonosa átengedheti a földhasználatot.

Jól ismert, hogy a Földforgalmi törvény jelentős változásokat hozott a földszerzési szabályokban. 2014. május 1-től kell alkalmazni például azt az előírást, hogy ha valaki földet vásárol, ő köteles a föld megművelésére is és nincs is lehetősége például bérbe adni a területet. Ez egy szigorú szabály, de az a jogalkotói szándék húzódik meg mögötte, hogy aki földet vásárol, az a gazdálkodás céljából szerezze meg azt. Vannak azonban kivételek a használat átengedésének tilalma alól.

Mit kell vállalni a tulajdonszerzéskor?

A szerző félnek a tulajdonjog átruházásáról szóló szerződésben (tehát nem csak az adásvételi szerződésben, hanem például a csereszerződésben is) vállalnia kell, hogy a föld használatát másnak nem engedi át, azt maga használja. Fontos információ, hogy míg a művelésből való kivonás tilalma „csak” ör évig áll fenn, addig a használat átengedésének nincs időbeli kifutása, így ez a korlátozás a tulajdonjog teljes tartama alatt fennáll.

Már az ajándékozásnál is vállalni kell ezeket

Ezt a szabályt több esetben is az ajándékozási szerződéssel játszották ki, hiszen egy ajándékozási szerződésben – az adásvételtől eltérően – ezt már nem kellett vállalni. Ha az adásvétel után tehát egy ajándékozásra is sor került, úgy már nem volt akadálya a használat szabad átengedésének. Ezt a kiskaput zárta be a jogalkotó a tavalyi évtől, hiszen mostantól már az ajándékozási szerződésben is vállalni kell a saját használatot.

Földforg. tv. 13. § (5)-(6) bek.

Milyen esetekben lehet mégis átengedni a földhasználatot?

Átengedhető a földhasználat

  • a tulajdonos közeli hozzátartozójának;
  • olyan cégnek, amelyben a földtulajdonos vagy közeli hozzátartozója legalább 25%-os részesedéssel rendelkezik (az ún. családi mezőgazdasági társaságnál – mivel ott csak hozzátartozók lehetnek a cég tulajdonosai – ennél kisebb részesedés is elegendő);
  • erdő esetén társult erdőgazdálkodás vagy erdőkezelésbe adás céljából;
  • vetőmagtermeléshez szükséges terület biztosítása céljából (itt elsősorban az izolációs távolság biztosítása jöhet szóba);
  • gazdaságátadási szerződéssel.

Földforg. tv. 13. § (2) bek.

Milyen formában történhet ez az átengedés?

A legfontosabb, hogy ehhez az átengedéshez egy újabb szerződés megkötése szükséges (általában haszonbérlet vagy szívességi földhasználat). Az előző pontban felsoroltak egyébként – egy kivételtől eltekintve – mentesek a hatósági jóváhagyás alól és nem érvényesülnek az előhaszonbérleti jogok sem. Az egyetlen kivétel a vetőmagtermelés céljából történő átengedés, ott főszabály szerint továbbra is szükséges a kifüggesztés és a földhivatali jóváhagyás. De a kivétel alól is van egy kivétel: az alhaszonbérlet. Ennél viszont arra kell figyelni, hogy az alhaszonbérlet nem keletkeztet „volt haszonbérlői” ranghelyet, hiszen az még az eredeti haszonbérlőt illeti meg.

Átengedheti-e a cég a földhasználatot a saját tulajdonosainak?

Ha egy cég haszonbérli a területet, akkor ugyanúgy vállalnia kell, hogy a földhasználatot nem engedi át másnak. A mentességek azonban fordított irányban nem működnek, tehát amíg egy magánszemély átengedheti a használatot a saját cégének, addig ez a cégtől a magánszemély irányába nem lehetséges. Ez elsősorban az elővásárlási jogoknál bír jelentőséggel (hiszen a földhasználót szinte mindenkit megelőző ranghely illeti meg), de hiába a cég a földhasználó, a tulajdonosai magánszemélyként már nem hivatkozhatnak a földhasználói minőségükre. Ennek garanciális okai vannak: a cégek tulajdonjogát bárki megszerezheti, akár a világ másik részéről is, így ha az átengedést lehetővé tennénk, úgy teljes mértékben kiüresedne az elővásárlási jog intézménye.

Szerző: Dr. Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének főtitkára

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink