Újraindította az ammónigyártást a Nitrogénművek

Fotó: Vémi Zoltán
Egy hónapos állást követően a Nitrogénművek újraindítja ammónia termelését a műtrágyázási szezon végén jelentkező erőteljes exportkereslet kiszolgálása érdekében – közölte a társaság.

A Nitrogénművek Zrt. közleménye szerint az értékesítés egyes termékek esetében folyamatos maradt március hónapban, így az újonnan jelentkező igényeket a március 9-ei leállítás után a nitrogén-mátrágyák alapanyagául szolgáló ammónia-előállítás újraindításával tudja kiszolgálni a társaság, a logisztikai kapacitások szűk keresztmetszetének erejéig.

„A vállalat vezetése bízik benne, hogy a hazai mezőgazdaságban hiányzó, utolsó pillanatra halasztott beszerzések is megjelennek a piacon, Európa más országaihoz hasonlóan és Magyarország idei mezőgazdasági teljesítménye nem marad el a megszokottól” – írják.

Az újraindítás sikeres volt és április 4-étől napi 4400 tonna késztermék kerül le a szalagokról Pétfürdőn, ugyanakkor a nyári szezon rendkívüli kihívások elé állítja az iparágat, a várhatóan magas szinten maradó energiaárak miatt – nyilatkozta Fábry Eszter, a vállalat vezérigazgatója.

A Nitrogénművek továbbra is szorosan nyomon követi a rendkívül volatilis piaci környezetet, elsősorban a mezőgazdaságnak szükséges tápanyagellátás fenntartásának érdekében, de kényszer esetén készen állva a termelés újbóli csökkentésére vagy teljes leállítására.

Mint ismert, a Bige László tulajdonában álló cégre a GVH kartellezés miatt rekordösszegű, több mint 11 milliárd forint bírságot szabott ki, amelyet a társaság még nem fizetett ki. A jogi procedúra a Kúriáig jutott, amely meghozta az azonnali jogvédelemről szóló végzést, annak tartalma azonban március végén még „írásba foglalás alatt” volt.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink