Rástartoltak a műtrágyára az év végén a gazdák – drágán is brutális mennyiségben fogyott

A műtrágya értékesítés 2021 X–XII. hónapjaiban a 2021. VII–IX. havi forgalmazott volumenhez képest több mint a kétszeresére növekedett. 2021 teljes évét vizsgálva megállapítható, hogy az első negyedévében volt a legerőteljesebb a kereslet a megfigyelt műtrágyafélék iránt. A legnagyobb áremelkedés a Nitrosol, DAM esetében történt. Az elmúlt év ugyanazon időszakához mérten a tárgyidőszakban másfélszer több műtrágyát vettek a gazdák – derül ki az Agárközgazdasági Kutatóintézet legfrissebb számaiból.

A növényvédő szerek esetében a 2021. X–XII. havi adatok alapján megállapítható, hogy a megfigyelt termékek bővülésével 77 százalékkal többet vásároltak peszticidekből a gazdák, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A tárgyidőszakban a Force 1,5 G-ből és a Gardoprim Plus Goldból fogyott a legtöbb. 2020 utolsó negyedévében pedig a Force 1,5 G és a Lumax SE iránt volt a legnagyobb a kereslet.

A 2021 VII-IX. hónapokban az értékesített volumen 22 százalékkal volt több a 2021. X–XII. havi eladott mennyiségnél. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 160 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2021 első kilenc hónapjában. Ez a forgalom 16 százalékkal haladta meg az előző év ugyanazon időszakának eladásait. Alkatrészekre több mint 54 milliárd forintot fordítottak, ami szintén 16 százalékos növekedést jelentett a bázisidőszakhoz képest.

Az Agrárközgazdasági Kutatóintézet adatai szerint 2021 októberében a műtrágya értékesített volumene 35 százalékkal haladta meg az egy hónappal korábbit annak ellenére, hogy az értékesítési árak egy hónap alatt az egekbe szöktek. A gazdák a termésbiztonság érdekében egyelőre vállalják a műtrágyaárak miatti többletkiadást. A legtöbbet mészammonsalétromból (MAS) adtak el a forgalmazók a tárgyhónapban, a második helyen a Nitrosol, DAM végzett.

A teljes havi értékesítés 80 százalékát az előbbi két termék adta. Az összetett műtrágyák forgalma egyötödét tette ki a megfigyelt termékek tárgyhavi értékesítésének (volumenben). A tárgyhavi forgalom az elmúlt év októberéhez mérten – a két új termék nélkül is – 19 százalékkal lett több. Az értékesítési árak az elmúlt hónaphoz képest hatalmasat nőttek. Az árnövekedés 6,0–61,7 százalék között alakult. A legnagyobb áremelkedést a tárgyhónapban a Nitrosol, DAM esetében történt.

Az ammónium-nitrát és a mészammon-salétrom értékesítési ára is a másfélszeresére emelkedett a vizsgált időszakban az előző hónaphoz viszonyítva. A MAS és az ammónium-nitrát ára a háromszorosa lett a tárgyhónapban az egy évvel korábbi azonos időszakhoz mérten, a többi termék ára pedig 36–78 százalékkal nőtt. A legnagyobb áremelkedés a megfigyelt termékek közül a MAS-nál volt tapasztalható.

Tavaly októberében a növényvédő szerek iránti kereslet 21 százalékkal nőtt az egy hónappal korábbihoz mérten. Ezen belül a gombaölők forgalma 66 százalékkal lett több, míg a rovarölők értékesített volumene közel a négyszeresére emelkedett. A gyomirtók iránti kereslet ezzel szemben 15 százalékkal csökkent.

2021 novemberében a műtrágya értékesített volumene 42 százalékkal haladta meg az egy hónappal korábbit, annak ellenére, hogy az értékesítési árak tovább emelkedtek. A folyamatos áremelkedés a műtrágya iránti keresletet nem vetette vissza. A legtöbbet mészammon-salétromból (MAS) adtak el a forgalmazók a tárgyhónapban (+65 százalék), a második helyen a karbamid végzett. A teljes havi értékesítés 90 százalékát az előbbi két termék adta. A tárgyhavi forgalom az elmúlt év novemberéhez mérten – a két új termék nélkül is – 50 százalékkal lett több. Az értékesítési árak az elmúlt hónaphoz képest mérsékeltebben nőttek. Az árnövekedés 6,4–42,7 százalék között mozgott.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink