Nyílt levelet írt Bige László az agrárminiszternek

Forrás: MTI
Fotó: Balázs Attila
Magyarország az Európai Unió tagja, tehát ez egy közös piac. Az áruk szabad kereskedelméről szól. Mindenki szabadon vásárol onnan, ahonnan akar. Sőt, harmadik országból is – kezdi Nagy István agrárminiszternek írt levelét Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa.

A versenyhatóság által megbírságolt és az ügyészség által a közelmúltban megvádolt Bige László nagyvállalkozó, levelében ön és társai megszólítást alkalmazva szólítja meg Nagy István agrárminisztert, első sorban arra hívva fel a figyelmét, hogy jelentősen megemelkedett a világpiacon a gáz ára. Bige Lászó azt is állítja, hogy nincs elegendő gáz, s mint írja ezért attól függ a gazdáknak a műtrágya ára, hogy mennyire lesz hideg és mennyi ideig tart a tél.

Ezt sajnos még Ön sem tudja befolyásolni. Ha lekötötték volna a termelők a műtrágyát korábban, akkor biztosítva lenne az ára is Európában

– fogalmazott levelében Bige László.

Jóslásokba bocsátkozva azt állította, hogy az első hideg napok megjelenésével a gáz ára várhatóan 20-60 százalékot fog emelkedni és rámutat, hogy 10-20 százalékos volatilitás a gáz árában minden nap benne van, ma is.

Az agrárminiszter állítására miszerint a Nitrogénművek megkárosította a gazdákat azt írja, hogy „nyugat Európához viszonyítva majdhogynem mindig olcsóbb volt a műtrágya Magyarországon, mint Németországban.” Ez szerint azt jelenti, hogy mintegy 29,8 milliárd forinttal segítették a magyar gazdáknak az olcsóbb műtrágya eladásával németországi kollégáikhoz viszonyítva.

A cég felmérései szerint Magyarországnak szükség van még 800-900 ezer tonna nitrogén típusú műtrágyára. A Nitrogénművek termelési kapacitása maximum 120 ezer tonna/hó. Tehát jelentős importra van szükség. Ennek lehetőségét ma nem látom biztosítva – tette hozzá Bige László. Kitért arra is, hogy a nitrogén műtrágya ára az elmúlt 10 évben folyamatosan csökkent. 2011-ben a Nitrogénművek által értékesített Pétisó éves átlagára 68.455 forint volt, 2020-ban 54.363 forint volt.

Ismét megszólítva a minisztert kijelenti:

Ön azt állítja, hogy a GVH büntetés (11,05 milliárd forint) helyes volt úgy, hogy nincs tudatában a valós piaci helyzettel. Magyarországnak ilyen… mezőgazdasági minisztere még soha nem volt. Ön politikát akar a világpiaci trendekbe vinni. A világpiaci gáz árat én nem tudom befolyásolni.

A vállalkozó meglátása szerint a miniszter azért támadja személyét, mert nem ért egyet a kormány politikájával, ezek után levelében felsorolja mikkel nem érte egyet. Az egyik interjúban erősen félreérthető módon azt állította, hogy egy napig áll majd nyitva a lehetőség a magyar gazdáknak arra, hogy a Nitrogénműveknél lekössék műtrágyaigényüket. Ezt mostani levelében úgy magyarázta, hogy egy napig tartanak úgynevezett Black Friday akciót. Mint írta, ezen a napon meg lehet venni a 2022 év első 5 hónapjára a teljes műtrágya gyártási kapacitásunkat.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink