Meghátrált a Bizottság: később jön a drasztikus szigorítás a növényvédő szereknél

A növényvédő szerek felhasználásának 2030-ig tervezett 50 százalékos csökkentése visszavetheti az agrártermelést és emelheti az árakat, ezért az EU késlelteti a szabály bevezetését.

Az unió elhalasztja a peszticidek használatának felére csökkentésére irányuló terveket, mert attól tart, hogy ez a lépés visszavetheti az élelmiszer-termelést és megemelheti a kritikus termékek árát az EU-ban – értesült a Financial Times. Az eredeti tervek úgy szóltak, hogy az unió 2030-ig 50 százalékkal csökkenti a felhasznált vegyszerek mennyiségét, de egy hatásvizsgálat szerint a végrehajtás valószínűleg mérsékelné a termelést. (Mint emlékezetes, a magyar kormány is tiltakozott, és éppen a hatásvizsgálatokat hiányolta a szabályozás bevezetése ügyében.) Az orosz–ukrán háború megnövelte az élelmiszer-termelők energiaköltségeit, emellett csökkentette a gabona- és egyéb termékek importját ezekből az országokból.

Egy brüsszeli forrás úgy fogalmazott, hogy

ez egy mérgező téma. Spanyolországban az 50 százalékos mérséklés a termelés visszaesését hozná magával. Még a bizottságon belül is voltak jelek aggodalmakra. Reméljük, hogy a tanács megtorpedózza ezt a tervet.

A rendelet különösen népszerűtlen Kelet-Európában, ahol általában már alacsonyabb szintű peszticideket használnak, és igazságtalannak tartják, hogy minden országban hasonló mennyiséget csökkentsenek. Attól is tartanak, hogy csak a gazdagabb uniós államok engedhetik meg maguknak a kevésbé káros vegyi alternatívákat.

Még a zöldintézkedésekkel általában rokonszenvező államok is azzal érvelnek, hogy felelőtlen volt a használat visszaszorítása, amikor a vállalatoknak még nem kellett fenntarthatóbb helyettesítőt kifejleszteniük.

„Az időt és a megvalósítás módját meg kell beszélni. Biztosítanunk kell, hogy vannak alternatívák, és de ez nem megy egyik napról a másikra” – mondta egy uniós diplomata. Mint fogalmazott: a zöldmenetrend megalkotása óta megváltozott a helyzet, a termelés csökkentése nem elfogadható. Meg kell reformálnunk a peszticidfelhasználást, de nem így – tette hozzá.
A Copa-Cogeca, az EU gazdálkodói lobbicsoportja egy sor zöldkezdeményezés elhalasztását vagy félbehagyását szorgalmazza. Azt állítja, hogy a gazdálkodók a növekvő költségek miatt már csökkentik a termelt növények mennyiségét, amelyeket főként az energiaárak emelkedése és az Európa nagy részén pusztító az aszály okoz.

Christiane Lambert, a Copa-Cogeca társelnöke hétfőn azt mondta, hogy a növényvédőszer-csökkentés nem reális. „Elképzelhető, hogy nem tudjuk kielégíteni a fogyasztási igényeket, ha azt látjuk, hogy az irányelv miatt néhány termék termelésével felhagynak. Fontos, hogy ezt a döntést a tudomány, ne pedig a politika alapján hozzuk meg.”

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink