Nagy István: az uniós javaslat veszélyezteti az EU mezőgazdasági termelését

Fotó: Kallus György / Világgazdaság
Az agrárminiszter szerint olyan megoldás kell, amely a környezeti célok mellett a gazdák versenyképességére is tekintettel van.

A brüsszeli agrártanácsülésen szólalt fel Nagy István a növényvédő szerek felhasználásának csökkentéséről szóló vita során hétfőn, amelyet a Facebookon is közzétett. Az agrárminiszter szerint tekintettel kell lenni a tagállamok eltérő kiindulási pontjaira és az eddig elért csökkentésre, ezért nem azonos mértékben, hanem azonos mértékre lenne igazságos csökkenteni a szerhasználatot.

Nagy István hozzátette, elfogadhatatlan, hogy egyes tagállamok a csökkentés után is több szert juttassanak ki, mint mások jelenleg.

A javaslat a jelenlegi formájában nemcsak igazságtalan, de komolyan veszélyezteti az EU mezőgazdasági termelését

– fogalmazott a tárcavezető, aki szerint az emiatt bekövetkező csökkenő termést az import pótolhatja, ám ez harmadik országokban vezet a növényvédő szerek felhasználásának növekedéséhez. Mindez pedig élelmiszer-biztonsági kockázatokkal jár az európai fogyasztók számára.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az importtermékeket jóval kevésbé fenntarthatóan termelik, ami

hátrányosan érinti a környezeti és klímacélok elérését, valamint a teremtett világunk értékeinek megőrzésére tett globális erőfeszítéseinket

– zárta mondandóját.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink