Kötelező a permetező drónok típusminősítése

Egy tavaly december 1-jén hatályba lépett agrárminiszteri rendelet szerint lehetővé vált a permetező drónok típusminősítése, amit a gyártó, illetve a forgalmazó köteles kezdeményezni.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatójában felhívja a növényvédelmi gépeket – különös tekintettel a permetező drónokat – gyártó és forgalmazó vállalatok figyelmét az új jogszabályra, amely annak érdekében született, hogy Magyarországon kizárólag cseppképzési és szórástechnikai szempontból megfelelő növényvédelmi gépeket vehessenek használatba a termelők.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakemberei kidolgozták a rendelet hatálya alá tartozó növényvédelmi gépek – beleértve az 5 köbdeciméternél nagyobb névleges térfogatú permetlétartállyal felszerelt permetező drónokat is – minden szükséges részletre kiterjedő feltétel- és követelményrendszerét, amely elérhető a MATE Egyetemi Laborközpont honlapján.

A Nébih felhívja az érintett, permetező drónokat gyártó, illetve forgalmazó vállalatok figyelmét, hogy a korábban esetlegesen értékesített permetező drónok szintén típusminősítés-kötelesek. A Nébih a már értékesített eszközök esetében 2022. április 30-ig biztosít lehetőséget a típusminősítési eljárás pótlólagos lefolytatására, azzal a kitétellel, hogy a forgalmazónak az eljárás eredményéről minden értékesített permetező drón tulajdonosát értesítenie kell. A hivatal 2022. május 1-jét követően – a jogszabályban foglalt kivételek figyelembevételével – a forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező eszközök forgalmazóival szemben hatósági eljárást indít.