Kedvező hitel agrárvállalkozóknak

2019. április 2. – Az MKB Bank az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal (AVHGA) együttműködve új, az eddigieknél kedvezőbb finanszírozású agrár hitelkonstrukciót dolgozott ki, valamint együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetemmel. A bejelentésekre sajtótájékoztató keretében került sor, melyen részt vett dr. Nagy István agrárminiszter; dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora; dr. Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója, valamint dr. Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója.

Az MKB Agrárpartner programja – a mezőgazdasági finanszírozás szakértőjeként – kiemelt figyelmet fordít a magyar agrárium támogatására és az ezt szolgáló szakmai partnerségek építésére.

Az MKB Bank az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal együttműködésben kidolgozott új agrár-hitelkonstrukciója az eddigieknél kedvezőbb finanszírozást nyújt. Az őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók a vállalkozásuk életciklusához és a gazdálkodás szezonalitásához igazítható, személyre szabható finanszírozási lehetőséget kaphatnak. A finanszírozást – maximum 20 év futamidőre – termőföldvásárlásra, mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó beruházásra, – maximum 10 év futamidőre – fejlesztésre fordíthatják, továbbá – maximum 5 éves futamidővel – akár szabad felhasználású hitelként is igényelhetik. A termőföld és magánszemély készfizető kezessége mellett a hitel további, fő fedezetéül az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességvállalása szolgálhat.

A Szent István Egyetem gyakorlatorientált képzést folytató felsőoktatási intézményként rendkívüli képzési tapasztalattal, átfogó elméleti és alkalmazott kutatási referenciával rendelkezik. Az MKB Bank aktívan vesz részt a jövő agrárgenerációjának képzésében és az agráriumhoz kötődő életpályamodell népszerűsítésében. A most aláírt együttműködési megállapodás értelmében az MKB Bank a jövőben szakmai támogatást nyújt az egyetemi képzésekhez, kutatásokhoz. Felek kölcsönösen segítik egymást nemzetközi kapcsolataik ápolásában, bővítésében és az ezekből adódó szakmai ismeretek, tapasztalatok közös hasznosításában. Szakmai-tudományos eseményeiken részvételi lehetőséget biztosítanak egymás számára és közösen is szerveznek rendezvényeket. Képzési programjai, tanterve kialakításánál a SZIE a jövőben fokozattan figyelembe veszi a bankszektor munkaerő-piaci igényeit.

Dr. Balog Ádám, MKB Bank Elnök-vezérigazgató: Az MKB Bank alapelve, létezésének lényege az együttműködés. Legyen szó akár ügyfelekről, akár partnerekről célunk minden esetben az, hogy a kölcsönös előnyök mentén olyan értékeket teremtsünk, amelyek a folyamatos haladást, a jövő tervezhetőségét, összességében a közösség jövőbeli érdekeit szolgálják. Ha visszatekintünk az elmúlt 3 évre, nem csak folyamatosan javuló banki teljesítményünkre lehetünk büszkék, hanem azokra az eredményeinkre is, amelyeket hazai és nemzetközi partnereinkkel történő együttműködéseinknek köszönhetően értünk el. Köszönjük az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány eddigi együttműködését és nagy-nagy bizalommal tekintünk a Szent István Egyetemmel történő jövőbeni együttműködés elé.

Dr. Palkovics László, a SZIE rektora: Előrejelzések és reményeink szerint az agrárágazat teljesítménye, hatékonysága és versenyképessége jelentős mértékben megnövekedhet az elkövetkező években. Az Egyetemünkön folyó mezőgazdasági kutatás-fejlesztési projektek és képzések kitörési pontot jelenthetnek a fiatalok számára, illetve hosszú távon elősegíthetik a regionális/lokális munkaerőpiac erősödését, valamint katalizálhatják a helyi gazdaságok működését. Mind a Szent István Egyetem, mind az MKB Bank munkájának alapja a tudás és a tudás megosztása. A most aláírásra kerülő megállapodás lehetőségeket teremt a tudásmegosztásra olyan jelentős mezőgazdasági témákban, mint az agrárinnováció, agrárdigitalizáció, agrárkompetenciák fejlesztése, melynek következtében hallgatóink a nálunk megszerzett tudást és gyakorlati tapasztalatokat sokkal hatékonyabban tudják majd hasznosítani a munkaerőpiacon.
Dr. Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója: Az MKB Bank korábban nem számított az agrárium kiemelt finanszírozói közé, az utóbbi időszakban azonban rendkívül dinamikusan fejlődött ezen a területen, ami nagy részben a bankban kialakított agrárszakmai háttértudásnak köszönhető. Az Agrár Széchenyi Kártya programban, valamint a Vidékfejlesztési Program projektjeinek finanszírozásában egyaránt kiválóan működött együtt az MKB Bank és az AVHGA, ezeket a termékeket a most induló új konstrukció jól kiegészíti. A fontos az, hogy az agrárkormányzat törekvéseivel összhangban biztosítani tudjuk a hazai élelmiszergazdaság versenyképességének folyamatos javítását, amelyhez az uniós források mellett a kedvező feltételű banki finanszírozás is elengedhetetlen.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink