Ötszázmilliárd forinttal van jelen az agráriumban a Bankholding

A Magyar Bankholding tagbankjai, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank összesen közel 500 milliárd forintnyi hitel- és lízingállománnyal rendelkeznek az agrárszektorban, ami együttesen több mint 25 százalékos piaci részesedést jelent.

A mintegy 41 ezer agrárügyféllel rendelkező tagbankok élen jártak a különböző gazdaságélénkítő hiteltermékek közvetítésében, az NHP Hajrá!, a Széchenyi Kártya és az EXIM Kárenyhítő programok keretein belül összesen 210 milliárd forintnyi forrást juttattak a vállalatok számára.

A Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár rendezvényén először jelennek meg közösen a Magyar Bankholding égisze alatt. A tagbankok egyenként is jelentős szereplők a piacon, együttesen pedig több szegmensben is piacvezetőnek számítanak. A tagbankok összesített agrár- és élelmiszeripari hitelállománya 473 milliárd forint, amely a piac egynegyedét fedi le.

A teljes állomány fele a mezőgazdasági vállalatoknál realizálódik, ahol a három hitelintézet még nagyobb, közel 30 százalékos részesedést tudhat magáénak. Eddig összesen 41 000 agrárvállalkozás – a legkisebb őstermelőktől kezdve egészen az élelmiszeripari nagyvállalatokig és agrárintegrátorokig – választotta pénzügyi partneréül a Magyar Bankholding tagbankjainak valamelyikét.

A pénzintézetek agráripar iránti elkötelezettségét mutatja, hogy az összes vállalati ügyfél közel 13 százalékát az agráriumban működő vállalkozások adják. A koronavírus okozta válságból való kilábalást segítő gazdaságösztönző hitelprogramok során a tagbankok 11 500 ügylettel az NHP Hajrá! Program keretében közel 95 milliárd forintot, a Széchenyi Kártya Programban 84 milliárd forintot, míg az exportösztönző EXIM Kárenyhítő Programban 34 milliárd forintot juttattak a hazai gazdáknak.

A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar csak akkor lehet sikeres, ha a precíziós gazdálkodás eszközeit és a legújabb digitális megoldásokat megfelelően tudja integrálni a mindennapi működésbe. Arra kell törekedni, hogy minél nagyobb hozzáadott értékkel járuljanak hozzá a hazai vállalkozások a késztermékek gyártásához. Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezeket a beruházásokat minél személyre szabottabb és kedvezőbb finanszírozási megoldásokkal szolgáljuk ki

– jelentette ki Szabó Levente, a Magyar Bankholding Zrt. egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink