Folyamatosan esik vissza a műtrágya-értékesítés

Forrás: Zalai Hírlap
Fotó: Katona Tibor
Az első negyedéves forgalomhoz képest a harmadára esett vissza a műtrágya-értékesítés mennyisége július és szeptember között, míg a gépalkatrész-eladások dinamikusan nőttek az első félévben.

A műtrágya értékesítés az idei harmadik negyedévben a második negyedéves forgalom 65 százalékára esett vissza – áll az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentésében. Megállapítható, hogy 2021-ben eddig az első negyedévében volt a legerőteljesebb a kereslet a megfigyelt műtrágyafélék iránt, akkor a harmadik negyedév forgalmának közel háromszorosát értékesítették. A július elejétől szeptember végéig eltelt három hónapban az értékesítési árak 16,8–38,5 százalékkal emelkedtek az előző negyedévhez képest. A legnagyobb áremelkedés a mészammon-salétrom (MAS) esetében történt.

Az értékesítési árak 2020 szeptember óta a legtöbb termék esetében folyamatosan nőttek.

Az elmúlt év harmadik negyedévéhez mérten az idén július-szeptemberben 23 százalékkal kevesebb műtrágyát vettek a gazdák. Az értékesítési árak ebben az összehasonlításban is növekedtek (+2,9–41,6 százalékkal), itt viszont nem a MAS ára nőtt a legnagyobb mértékben, hanem a monoammónium-foszfáté (MAP). A megfigyelt termékek közül mind a bázis-, mind a tárgyidőszakban a mészammon-salétrom iránt volt a legnagyobb igény, a negyedéves forgalomnak az 58 százalékát ez a műtrágya adta, ezt követte a kálium-klorid. A műtrágya-felvásárlás szempontjából 2020 harmadik negyedéve az éves értékesítésnek a 22 százalékát adta.

A növényvédő szerek esetében a 2021. VII–IX. havi adatok alapján megállapítható, hogy a megfigyelt termékek bővülésével közel három és félszer nagyobb mennyiségben vásároltak peszticideket a gazdák, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Amennyiben az előző három hónap értékesített volumenét hasonlítjuk a 2021. VII–IX. havihoz, akkor megfigyelhető, hogy a harmadára esett vissza. Az értékesítési átlagárak a vizsgált termékek esetében 2021 III. negyedévében az előző negyedévhez képest vegyesen (+36,8 és -9 százalék között) mozogtak.

A gépforgalomról az első féléves adatokat közölte az AKI: ezek szerint új gépekre és berendezésekre 92,4 milliárd forintot költöttek a gazdák 2021. első hat hónapjában. Ez ugyan 1 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakának eladásától,

viszont alkatrészekre több mint 35 milliárd forintot fordítottak, ami 15 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest.

A mezőgazdasági termelők továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbbet, ami a vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 58 százalékát tette ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 35, a gabonakombájnok 13 százalékos arányt képviseltek. A legtöbb traktormárkából a hazai piacon bő a választék, amelyekből 2021 első hat hónapjában az előző évinél 123-mal több, 1443 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 31,3 milliárd forint értékben. Közöttük a legnagyobb részarányt továbbra is az 50–100 lóerős könnyű univerzális kategória képviselte.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink