Az uniós energiaválság betehet a műtrágyagyártóknak is

Több mint háromszorosára emelkedtek a műtrágyaárak az elmúlt évben, ami hektáronkénti 300 euró és 350 euró közötti költséget jelent a mezőgazdasági termelőknek, szemben az elmúlt időszak 150 eurós kiadásaival – mutatott rá elemézésében a Reuters hírügynökség.

Ez arra késztethet sok gazdálkodót, hogy jövő tavasszal a kukorica helyett a kevésbé műtrágya-függő növényekre váltson. Franciaország az Európai Unió legnagyobb gabonatermelője és exportőre – itt már véget ért a repcevetés és már késő ahhoz, hogy a gazdák meggondolják magukat az olyan őszi gabonafélékkel kapcsolatban, mint a most vetett búza, de gondok merülhetnek fel a tavaszi vetésű növények esetében. Németország legnagyobb műtrágya-alapanyag gyártója, az SKW Piesteritz politikai beavatkozást követel a magas energiaárak miatt.

A Fertilizers Europe, a műtrágyatermelők érdekeit képviselő szervezet korábban arról számolt be, hogy néhány európai műtrágyaüzem ideiglenes bezárása a földgáz robbanásszerű emelkedése miatt végleges bezárásokba fordulhat.

A Bloomberg beszámolója szerint az érdekvédők közleményükben felhívták a figyelmet arra, hogy a nitrogén-alapú műtrágyák alapanyagaként használt földgáz felelős a termelési költségek akár 80 százalékáért. Véleményük szerint a földgáz jelenlegi kivételesen magas ára már sok műtrágyaüzemet kényszerített termelésük csökkentésére, és az Európai Bizottság által javasolt intézkedések nem elegendőek az emelkedő árak sokkjának kezelésére.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink