Több mint egymilliárdból fejlesztették a törökszentmiklósi CLAAS gyárat

Befejeződött az ország legnagyobb mezőgazdasági gépek gyártásával és fejlesztésével foglalkozó CLAAS Hungária Kft. 2020-ban elindított beruházása.

Befejeződött az ország legnagyobb mezőgazdasági gépek gyártásával és fejlesztésével foglalkozó vállalata, a CLAAS Hungária Kft. 2020-ban elindított, 3,4 millió euró értékű fejlesztési projektje. A saját forrásból megvalósult fejlesztéseket a vállalat 25 éves jubileumi évének kezdete alkalmából adták át Törökszentmiklóson.

A Fit4Future néven futó projekt saját forrásból valósult meg, s annak keretében a jövő kihívásainak megfelelően átstrukturálták a teljes termelést, optimalizálták többek között a logisztikai folyamatokat és új technológiákat vezettek be a gyártósorokon, valamint kiépült a kapcsolódó infrastruktúra. A fejlesztések az Ipar 4.0 kritériumainak megfelelően a kényelmi funkciók mellett hozzájárulnak a termelékenység növeléséhez, a hatékonyabb tervezéshez és a termelési kockázatok csökkentéséhez is.

A cég a következendő években is folytatják a digitális fejlesztéseket: például felkészítik a gyártósorokat az akár 15 méter széles vágóasztalok gyártására. A vállalat kiemelt célja, hogy minden vágóasztalt, beleértve kukorica adaptert, szója betakarító fejet továbbra is itt tervezzenek és gyártsanak a jövőben.

A törökszentmiklósi gyár vezető szerepet tölt be a cégcsoporton belül és kompetenciaközpontként előremutató, segítő kezet nyújt a társvállalatoknak. Az itt gyártott vágóasztalok 95 százaléka exportra készül, vagyis világszerte jelen van

– mondta Jan-Hendrik Mohr a CLAAS Csoport Igazgatótanácsának tagja, a Gabona Üzletág vezetője.

A CLAAS Hungária Kft. a 25 év alatt eddig több mint százezer vágóasztalt gyártott, közel 800 munkavállalót foglalkoztat és jelentős szerepe van a régió fejlődésében. Az üzemben a gyártás mellett magas szintű kutatás-fejlesztés is zajlik, a vállalat a Csoport vágóasztal kompetencia központja. A Kft. 1997-ben kezdte meg működését: 350 dolgozóval, 8 hektár területen indult el a dobos fűkaszák, majd egy évvel később a Dominátor kombájnok vágóasztalainak gyártása. 2003-tól már kizárólag itt készül a cégcsoport valamennyi vágóasztala: 11 típus, évente átlagosan 5 000 darab. A ma 14 hektár területen működő gyáregység a kombájn-vágóasztalok és vágóasztal-szállítókocsik kompetencia-központja, amely a világ vezető mezőgazdasági gépgyártójának termékeit gyártja.

A CLAAS Hungária Kft. éves nettó árbevétele a 25 év alatt több mint 12 szeresére nőtt, cégcsoporton belül a második legnagyobb üzem, utolsó lezárt évében közel 48 milliárd forint árbevétellel. Az előző, 2021-es üzleti évének zárása még folyamatban van, viszont további jelentős növekedést prognosztizálnak.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink