Tovább esik a világpiaci cukorár

Forrás: Getty Images
Ukrajna alig öt hónap alatt kimerítette az EU importkvótáját – akkor erről adott hírt az Agroképen Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ, -Elemzés vezető agrárszakértője, aki most arról ír, hogy a történet azóta tovább folytatódott. Az újabb epizódok között különösen a hazai fejlemények elgondolkodtatók.

Ukrajna alig öt hónap alatt kimerítette az EU importkvótáját – akkor erről adott hírt az Agroképen Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ, -Elemzés vezető agrárszakértője, aki most arról ír, hogy a történet azóta tovább folytatódott. Az újabb epizódok között különösen a hazai fejlemények elgondolkodtatók. Úgy tűnik, hogy a 2024/25-ös gazdasági évben a globális cukortermelés történelmi csúcsra emelkedik. A közel 190 millió tonnás termeléssel szemben mintegy 181 millió tonnás fogyasztás áll, ami a többlet további emelkedését jelenti, és persze az árakra nehezedő nyomás erősödését. Az eddig csúcs 2017/18-ban volt, 188,5 millió tonnával.

A különböző elemzőházak más-más értéket várnak, de a növekedési várakozások általánosak.

Véleményem szerint, az elkövetkező hónapokban az árak csökkenése marad a cukorpiacon a meghatározó trend.

Ahogy azt korában is megírtam, nálunk a piaci beavatkozás – a 2022 februárjától 2023 július végéig működő ársapka – vége óta a kiskereskedelmi cukorárak lefelé araszoltak.Erre érkezett egy nehezen magyarázható júliusi KSH áradat, ami 18 százalékos egyhavi emelkedést mutat. Mivel erős importfüggésünk miatt nem csak az európai, hanem a globális tendenciáktól is függünk, megpróbálom abból levezetni a várható fejleményeket.


Forrás: KSH

Cukorimportunk éppen tíz évvel ezelőtt, 2014-ben érte el a csúcsát. Az akkori 359 ezer tonnához képest tavaly „már csak” 262 ezer tonnát hoztunk be, ami 27 százalékos mérséklődés. 2023 után idén az első öt hónapban már nem csökkent tovább az import. Ez a csökkenő nemzetközi árakkal függhet össze, mert a hazai termelés élénkül (2023:100 ezer tonnás, idén még több lesz) a belső kereslet pedig zsugorodik, jelenleg 280 ezer tonna körüli.

Magyarország cukor külkereskedelmi egyenlege, ezer tonna


Forrás: KSH

Hazai cukorkóma

Jelenleg talán éppen a befőzési szezon az, amire áremeléssel készülnek a kereskedők, de mindenképpen jó alkalom arra, hogy áttekintsük a cukorpiaci kilátásainkat. Kevesen tudják például, hogy az európai feleslegek levezetése okán sokáig nálunk voltak a legalacsonyabb cukorárak a régióban. Ráadásul, rég látott növekedést látunk a cukorrépa területben.

Valamivel több mint két évtizede még két tucat cukorgyár volt, ma már csak egy van az országban. Ha folyamatában nézzük, a répaterület és a termés töredékére zuhant, de a hozamok több mint másfélszeresükre nőttek az elmúlt évtizedekben.

Alapvetés, hogy a hazai alapanyag-termelés stabilizálja a feldolgozást, és fordítva. A cukorrépa ráadásul jól illeszkedik az öntözés-fejlesztési stratégiához, hiszen igen meghálálja a vizet. Az önellátás álom marad, de a gyár kapacitásának minél magasabb szintű kihasználása az egész szektor érdeke. Így lesz versenyképes a terméke, tud jó kondíciókat ajánlani a termelőknek.

A cukorrépa komolyan igénybe veszi a talaj tápanyagkészletét. A vetésforgóban utána nem érdemes alapnövényeket (tavaszi kapásokat) vetni. Speciális a termelés szervezése is. Már a vetés előtti év végén le lehet szerződni a feldolgozóval. Az ár persze függ a cukor eladási árától. A támogatásai oldal, a termeléshez kötött támogatás is olyan kemény, mint a kád széle.

A 2022-es mélypont nem véletlenül alakult ki. Az előző évi répaár ugyanis alacsony volt. A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének nyilatkozatai szerint, „a 2022-es mélypont a termelésben 8621 hektár hazai feldolgozású és 1057 hektár export volt, ami összesen 9678 hektár cukorrépát jelentett. Az emelkedő répaárak is hozzájárultak ahhoz, hogy tavaly már 14642 hektárnyi hazai és export termőterületről beszélhettünk. A növekedés idén is folytatódik, a hivatalos, államkincstári regisztrált termelési adatok alapján 16168 hektáron vetettek cukorrépát a gazdák. Ebből 15465 hektáron termelnek a Magyar Cukor Zrt. részére. A fennmaradó, több mint 700 hektárnyi cukorrépa kerül horvát exportra.”


Forrás: KSH

A mögöttünk hagyott két évben határozottan növekedni kezdett a cukorrépa vetésterülete.

A támogatás, a szántóföldi növénytermesztés válsága, a meglévő termelési tapasztalat, mind-mind szerepet játszik ebben. A hazai cukorgyár optimális körülmények között akár a belföldi igények felét is elő tudja állítani, és a horvát répaexport is működik. Azt is látni kell, hogy a cukorrépa termelése igen magas beruházási igényt támaszt, aki egyszer ebbe beleáll, az szeretné megtérülni látni e gépeket. Igen költségigényes ágazatról beszélünk.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Központ, -Elemzés

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink