Tovább csökken jövőre a dinnyetermő-terület

Forrás: Magyar Nemzet
Fotó: Havran Zoltán
Nem sikerült jól a tavalyi dinnyeszezon, és nincsenek jó kilátásaik a termelőknek jövőre sem – derült ki a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének összefoglalójából.

A vetőmag értékesítésnél már kirajzolódott, hogy a konstans fajták még inkább háttérbe szorultak, amit részben a kereskedelmi/felvásárlási folyamatok is ösztönöztek. A termelők közül egyre többen alkalmaznak sorköz takaró, vagy lebomló fóliát. Ugyan az alapanyag drága, számos folyamatnál kiváltja a hiányzó és szintén egyre drágább kézimunkaerőt.

Összességében mintegy 15 százalékkal csökkent az országos termőterület 2020-hoz képest, és ez a folyamat jövőre is folytatódhat, és várhatóan további 10 százalékkal zsugorodik a dinnyetermesztés területe.

A termelők 2020-ban is igyekeztek korai ültetésekkel nyújtani a szezont, de az időjárás nem volt kegyes: a kezdeti hideg időjárás miatt a legtöbb terület érési ciklusa összecsúszott, ezzel nagyobb piaci nyomást generálva.

Jól megfigyelhető, hogy növekszik a nagy fóliasátras görögdinnyetermelés is: ugyan jelenleg csupán kb 2-5 százaléka a teljes területnek,

de extra korai és kései dinnyékkel, jól időzítve, meglévő piacokra komoly árbevétel-növekedés érhető el a segítségével.

„Júniusban csak csipegetünk, júliusban indulunk” – fogalmazták meg, hozzátéve, hogy egyre inkább látszik, hogy kisebbek a termések és kevesebb is, mint várták.

Az exportpiacokon sem úgy alakultak a dolgok, ahogyan a dinnyetermelők tervezték: a németek televásárolták magukat spanyol dinnyével hetekre, ez pedig komoly nyomást jelentett a békési termelők és felvásárlók számára. Persze a német árvizek és időjárási viszontagságok sem kedvezőek a fogyasztásnövelésnek. Augusztusban a lengyel vevőik hasonló „játékot játszanak”, ott az olasz nyomás volt erős, a magyar dinnye pedig ismét kiesett.

Szabolcsban közel 500 hektárnyi terület, több tízezer tonna termés maradt parlagon,

az azonban idén is látszott, hogy akinek megvannak a közvetlen értékesítési csatornái: legyen az egy már kiépített stand, kereskedő vagy áruházlánc, ott stabilan folyt az értékesítés.

Hihetetlen drágulás történt mind munkaerőben, mind inputanyagban, amit a termék ára nem követett le, ez a 2021 év végi növekedések mellett szinte ellehetetleníti sok, főleg kisebb termelő számára folytatást.

Egyre élesebben váltak el egymástól a fogyasztói és termelői árak: az egyesület jellemzése szerint „a vásárlónak drága, a termelő tönkremegy” helyzet alakult ki, ezen pedig – írják – továbbra is csak szervezettséggel lehet változtatni.

Az időjárás sem segített a fogyasztásban, időnként a sárgadinnye piac is meg-megrekedt, ami ott az eltarthatóságot figyelembe véve még nagyobb kihívást jelent. Az egyesület ezzel együtt is sok promóciós programon vett részt a görög-és sárgadinnye fogyasztás népszerűsítése céljából, több szakmai fórumot és fajtabemutatót tartottak, valamint folytatták illetve folytatják a „Keresd a Dinnyést!„ programjuk népszerűsítését is.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink