Szkeptikus a hazai agrártársadalom

Forrás: OMKi
Friss kutatásban vizsgálta a hazai agrárszakemberek biotermeléssel kapcsolatos hozzáállását a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Felmérést végzett a magyar gazdák és agrárszakértők körében az egyetlen magyar biogazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezet, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A 200 fős kutatás egyebek között a hazai termelők és mezőgazdaságban dolgozó szakemberek, tanácsadók ökogazdálkodással kapcsolatos attitűdjét vizsgálta.

A gazdák elenyésző hányadának, 12 százalékának van elvi kifogása a biogazdálkodás, mint művelési forma ellen, ugyanakkor sokaknál további feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy ők is elkötelezzék magukat ebben az irányban ‒ foglalta össze a kutatás legfontosabb tapasztalatát Roszík Péter címzetes egyetemi docens, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az elv és a gyakorlat közötti különbséget jól szemlélteti, hogy bár csak 12 százaléka zárkózott el kategorikusan attól, hogy a biogazdálkodást másnak ajánlja, amikor a saját átállásukról kérdeztük őket, már 35 százaléka mondott nemet.

Ugyanakkor érdemes a másik oldalról szemlélni a kérdést. A teljes felmérésben összesen 95 százalékos volt az elvben és 58 százalékos a gyakorlatilag is nyitott válaszadók aránya. Ez kiemelkedően kedvező adat, hiszen jelenleg a deklarált cél 25 százalék 10 éven belül. Még ennél is kevesebben vitatták a célkitűzést az ökológiailag művelt területek bővítésére, a határozott nemmel válaszolók aránya mindössze 5 százalékos volt.

Mindez alátámasztja számunkra, hogy a hazai agrártársadalom lélekben, szemléletben megérett az biogazdálkodás széleskörű, gyors terjedésére ‒ mutatott rá a vezető. A felmérés további részeiből ugyanakkor kiderül, hogy sokak fejében hamis sztereotípiák élnek a biogazdálkodásról, illetve a félelmek egy része az elégtelen tájékozottságra vezethető vissza, amin a jövőben minden eszközzel igyekszünk majd segíteni.

Mivel az ökológiai gazdálkodást az Unió és Magyarország Kormánya is támogatja, és a két intézmény a célok mellé megfelelő forrásokat, magas szakmai színvonalú programokat is rendel ‒ az aktuális pályázat éppen november 25-én zárul ‒, a 25 százaékos célt nem tartom elérhetetlennek. Ez és az agrárium párhuzamosan zajló informatikai, automatizálási forradalma alapvetően fogja megváltoztatni Európa és hazánk mezőgazdaságát a következő években. A gépesítés elterjedése óta ez lesz a legnagyobb fordulat, és végre fenntartható irányban tesszük meg ‒ zárta szavait Roszík Péter.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink