Sikerrel demonstrálnak a német gazdák – de még nem elégedettek

Főként a gépjárművekhez kapcsolódó támogatások megszüntetésének terve miatt vonultak utcára a német gazdák, s bár a jelzőlámpa koalíció már jócskán meghátrált, a gazdák ennyivel még nem érik be. Hétfőn országos demonstrációba kezdtek és várhatóan még január 15-én is lesz egy nagygyűlésük Berlinben.

Nagyjából 900 millió eurót húzott volna ki a gazdálkodók zsebéből a zöldek, liberálisok és szociáldemokrata politikusok alkotta koalíció, ám a hírre a gazdálkodók már tavaly decemberben spontán tüntetésekbe kezdtek. A demonstrációk kitartották az új évben is, sőt mára országos tüntetés vette kezdetét. A gazdákhoz a közúti árufuvarozó vállalatok munkavállalói is csatlakoztak, akik a tehergépkocsikra kivetett útdíjak tervezett emelése ellen tiltakoznak.

08 January 2024, Bavaria, Kirchroth: Tractors of protesting farmers block the entrance to the A3 highway towards Nuremberg. In response to the German government’s austerity plans, the farmers’ association has called for a week of action with rallies and rallies starting on January 8. It is to culminate in a major demonstration in Berlin on January 15. Photo: Armin Weigel/dpa (Photo by ARMIN WEIGEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

A német kormán a múlt héten már visszakozott, mondván a gépjárműadó-mentesség maradhat, a gázolaj-támogatás pedig csak fokozatosan lesz kivezetve. A gazdák körében az z elégedetlenség már régóta dúl a zöldek által támasztott egyre magasabb termelési követelmények miatt, az adók emelése és az magukra hagyatottság és a megbecsületlenség hiányának érzése miatt. Az utolsó csepp volt a pohárban a szövetségi kormány terve december elején, hogy támogatásokat is megszüntetnek, miközben ugye egyre növelték a környezetvédelmi és állatjóléti elvárásokat, így a termelés költségeit is.

Január 4-én a jelzőlámpás koalíció bejelentette, hogy visszavetett néhány mezőgazdasági támogatással kapcsolatos elképzeléséből. A gépjárműadó-mentességet már nem akarják megszüntetni, és maradna a zöld rendszám. Emellett a mezőgazdasági gázolaj támogatással kapcsolatban is változtatás ígértek az eredeti tervekhez képest: az új elképzelés szerint nem egyszerre, hanem fokozatosan csökken az adókedvezmény.

Hétfőn országszerte több városban és úton tartottak megmozdulást a gazdálkodók, ami miatt több helyen is fennakadások voltak. Az X közösségi oldalon több felvételt is megosztottak a különböző helyeken készül megmozdulásról. A német rendőrség tájékoztatása szerint 5500 traktor tart Münchenen kívülről a városközpont felé.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink