Veszélyben a paradicsom és a paprika: lépett az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság szigorította a paradicsomot és a paprikát károsító barna termés-ráncosodás vírussal (ToBRFV) kapcsolatos intézkedéseket.

A jelenleg érvényben levő (EU) 2020/1191 végrehajtási rendelet csak az intézkedésekre vonatkozó elveket határozza meg. Az Európai Bizottság által most közzétett módosításra annak érdekében volt szükség, hogy a tagállamok hatékonyabban és az Európai Unióra nézve egységesen járhassanak el a károsító tovább terjedésének megakadályozására – közölte megkeresésünkre az Agrárminisztérium. A Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) a tobamovírusok csoportjába tartozik, legfontosabb gazdanövényei a paradicsom és a paprika.

A módosítások többsége a higiéniai rendelkezések és a felszámolási eljárások pontosítására. Így például a fertőzés esetén pontosan meg kell határozni a fertőzött és körül határolt terület nagyságát a termesztési céltól és körülményektől függően, a fertőzött tételt/tételeket úgy kell eltávolítani hatósági felügyelet mellett, hogy a kórokozó terjedésének kockázata a legkisebb legyen, a teljes termesztő berendezés, a gépek, eszközök, szállító járművek és göngyölegek alapos, megfelelő fertőtlenítése olyan technológiával és fertőtlenítő szerrel kell történjen, amelyek bizonyítottan hatásosak a károsító ellen. Továbbá bekerült a tervezetbe a Kínából és Izraelből származó vetőmagok és ültetésre szánt növények ellenőrzési kötelezettsége is, előbbire 100 százalékos, utóbbira 50 százalékos mértékben.

A szaktárca tájékoztatása szerint a ToBRFV vírus rendkívül könnyen terjed, nincs ellene hatékony növényvédelmi technológia, az általa okozott elváltozások pedig eladhatatlanná teszik a termést, így a termelők Európa-szerte egyre kevésbé merik vállalni a paradicsom termesztésével járó kockázatokat.

A vírus első hivatalosan megerősített kimutatása 2014-ben Izraelben történt, majd 2015-ben Jordániában azonosították. Európában először 2018-ban észlelték Szicíliában és Németországban. 2019-ben számos további európai országban is megtalálták a vírust: Görögország, Hollandia, Spanyolország, Olaszország, Egyesült Királyság, Törökország.

A paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV) a paradicsom hajtatás egész jövőjét negatívan befolyásoló, komoly gazdasági kárt okozó zárlati károsító, amely az idén hazánkban is igazoltan megjelent zárt termesztő berendezésekben Győr-Moson-Sopron, Csongrád-Csanád és Somogy megyékben.

Magyarországon jelenleg a több szervezet bevonásával megalkotott eljárásrend alapján történnek az intézkedések, mely már a módosításra kerülő végrehajtási rendelet szellemiségében készült. Többek közt tartalmazza a szigorú higiéniai előírásokat, a fertőzött állomány ellenőrzött körülmények között történő ártalmatlanítására vonatkozó részletes kritériumokat, a zárlat feloldásának speciális követelményeit és a kártalanítás paramétereit.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal korábbi tájékoztatása szerint vírus tünetei a paradicsomon a levélen és a termésen is észlelhetők. A tünetek leginkább a növény felső levelein jelennek meg, a levél felülete ráncos, érdes lesz, klorotikus foltok jelennek meg rajta, az erek sárgulnak, és bizonyos esetekben elkeskenyedik a levéllemez.

A terméseken sárgás vagy barnás foltok jelennek meg, ezek felülete később érdessé válik, így friss piaci értékesítésre alkalmatlanok. A termések szabálytalanul növekedhetnek, deformáltakká is válhatnak.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink