Vasi beszámoló a búza jelenlegi helyzetéről

Forrás: Vaol.hu
Fotó: Cseh Gábor
Szépen fejlődik a búza Vasban, a szemeknek még pocakosodniuk kell.

Kalászba szökött, sőt, egyes helyeken már virágozni is kezdett a búza Vas vármegyében, ezzel megkezdődött a kalász fuzáriózis elleni védekezés időszaka. Az általunk megkérdezett gazdák eddig elégedettek a látvánnyal, de az aratásig hátralévő minimum 45-55 napban még sokat kell fejlődnie a gabonának – írja a Vaol.hu.

Szép zöld a határ és szép a búza – mondja elégedetten Moór Adrián agrármérnök, akivel Sajtoskál határában találkozunk szerdán reggel. Nem lehet oka panaszra az időjárásra sem: az őszi vetést ugyan megnehezítette a sok csapadék, de végül minden időben, a terv szerint földbe került. Az idei évben mostanáig mintegy 196 milliméternyi csapadék hullott ebben a térségben, ami jónak tekinthető. A májusi eső azonban tényleg aranyat ér, víz kell még, hogy a kalászban nőni, pocakosodni tudjanak a szemek.

– Most kell megvédeni a kalászt, a fuzárium akár az egész éves munkánkat tönkre teheti – húzza alá a szakember, majd részletezi: a gombabetegség miatt a kalászok kifehérednek majd rózsaszínné válnak. Ugyancsak ajánlott vele együtt elvégezni a rovarölő kezelést, továbbá a most kijutatott nitrogénes-kénes lombtrágya nagyban segíti a termény minőségi paramétereit növelni. Pozitívumként említi, hogy normalizálódott a műtrágya beszerzési ára, így talán senki nem kényszerül spórolásra.

A teljes cikk fotókkal a Vaol.hu portálon olvasható.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink