Tavalyinál drágább szinten tartja magát az étkezési búza

Leginkább az étkezési minőségű búza ára emelkedett idén augusztusban az előző év azonos időszakához képest.

Az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára tonnánként 73,4 ezer forint volt augusztus második hetében ami hét százalékkal haladja meg a tavalyi árát, a takarmánybúzáé pedig három százalékkal drágább, s eléri a tonnánénti 66,3 ezer forintot – közölte az Agrárközgazdasági Kutatóintézet.

Ezzel egy időben az ipari napraforgómag termelői ára (magas olajsavtartalmú napraforgómaggal együtt) 159,7 ezer forint/tonna (+10 százalék), a repcemagé 176,2 ezer forint/tonna (+6 százalék) volt. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/ MATIF) a termény szeptemberi tőzsdei elszámolóára 202–218 euró/tonna között mozgott.

A Tallage augusztusi tájékoztatása szerint Németországban a 12,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza spot piaci ára (FOB Hamburg) 21 dollárral 266 dollár/tonnáig emelkedett július 8. és augusztus 5. között. A Rouenba érkező malmi búza azonnali exportára (FOB) 12 dollárral 245, az október–decemberi egyaránt 4 dollárral 254–256 dollár/tonnára nőtt.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 73,8 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica augusztus második hetében, ami az egy évvel korábbit 2 százalékkal múlta felül. A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica novemberi jegyzése 1000 forinttal 73 ezer forint/tonnára nőtt augusztus 5. és 16. között. Ezzel egy időben a chicagói árutőzsdén 146–154 dollár/tonna tartományban alakult a kukorica szeptemberi jegyzése. A párizsi árutőzsdén a termény novemberi tőzsdei elszámolóára 196–204 euró/tonna között ingadozott ugyanekkor.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink