Nőtt az őszi búza tervezett vetésterülete

Fotó: Török János TJ Délmagyarország
Egymillió hektár alatt marad az őszi búza vetésterülete, de a tavaly ilyenkor tervezettnél 6 ezer, míg az AKI szerinti tavalyi vetésterületnél pedig 61 ezer hektárral nagyobb területen szándékoznak kenyérgabonát vetni a gazdálkodók.

Az október 8-i tárgyidőpontra vonatkozó operatív jelentések adatai alapján az őszi vetésű növények tervezett területe idén 1,6 millió hektár, melynek 46,7 százalékán megtörtént a talaj-előkészítés – közölte az Agrárközgazdasági Intézet. A tavaszi vetésű növények tervezett területe 1,8 millió hektár, ahol a talaj-előkészítési munkák 10,7 százalékon álltak a jelentés időpontjában.

Az őszi gabonafélék vetését 1,3 millió hektáron tervezik a gazdálkodók, és 175 ezer hektáron, a tervezett terület 13,1 százalékán végeztek a magok talajba juttatásával október 8-ig. Az elvégzett munka a tervezetthez képest a rozs vetésénél 51,7 százalék, az őszi árpánál 31,5 százalék, a tritikálénál 21,8 százalék, az őszi búzánál pedig 6,1 százalék volt.

Az őszi búza (durumbúza nélkül) tervezett vetésterülete 952 ezer hektár, amelyből 58,3 ezer hektáron fejeződött be a vetés. Érdekes, hogy tavaly ilyenkor az AKI 946 ezer hektár tervezett őszi búza vetésről számolt be, majd idén júliusban és augusztusban arról, hogy a betakarított terület 899 ezer hektár. (A KSH ugyanakkor a tavalyi évre 891 ezer hektár betakaríott búzáról számot be.) Az AKI mostani jelentése szerint őszi búza esetében az elvetett terület a legnagyobb mértékben a Közép-Dunántúl régióban csökkent, a Nyugat-Dunántúl régióban pedig nőtt a tavalyihoz viszonyítva. Az őszi árpa elvetett területének nagysága Észak-Magyarország és Dél-Alföld régió kivételével bővült az előző évhez képest

Az őszi káposztarepce vetését 244 ezer hektáron tervezték a gazdák ebben az idényben (3. ábra), és október 8-ra el is végezték a munka 95,4 százalékát.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink