Miközben a repce tovább drágul, a gabonaárak meredeken esnek

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap
A múltheti jelentős áremelkedés után, e hét elején meredek árcsökkenés indult a gabona árában. Ezzel párhuzamosan a repce ára tovább drágult.

Meglepően hirtelen változás állt be a gabonaárak alakulásában. A hét elején ugyanis az előző tendenciával szemben, jelentősen csökkentek a gabonaárak. Ezzel párhuzamosan a repce ára meredeken emelkedik. Az időjárás és a betakarítási előrejelzések határozzák meg a történéseket, de a nagy befektetési alapok spekulatív beszerzései és eladásai is szerepet játszhatnak ebben.

A gabonaár csökkenése leginkább technikai megfontolások miatt következhetett be, vagyis korrekció állhatott elő a befektetési alapok óvatossága miatt, a múlt heti jelentős növekedés után.

A következő betakarítással kapcsolatos félelmek azonban továbbra is fennállnak, mivel Oroszországban még mindig száraz és meleg éghajlat uralkodik. Franciaországból is a csökkenő termést jeleztek előre és az Egyesült Államok középnyugati részén is túlságosan heterogénnek ítélik a csapadék mennyiségét. Ezzel szemben fennáll a veszélye annak, hogy a kukoricaövezetben várható heves esőzések lelassítják a folyamatban lévő vetési eljárásokat. Ami a nyári kalászosok vetését illeti, a kukorica vetése növekszik, a területek több mint negyedét már megművelték.

Az vetésben azonban még elmaradások vannak, a legutóbbi havi jelentésében az Európai Bizottság az európai közönséges búza idei termésére vonatkozó előrejelzését is 560 000 tonnával 120,2 millió tonnára csökkentette, szemben az előző becslésben szereplő 120,8 millió tonnával. Becslése szerint 5,4 millió tonnával, 4,3%-kal kisebb lenne az új búzatermés.

Hétfő délután az új gabonatermés ára 2024. szeptemberére a péntekinél 4 euróval alacsonyabb, 231,25 euró volt, míg a májusi első szerződés 2,50 euróval 209,25 euró/tonnára esett. A 2024. júniusi kukorica ára 3,0 euróval 205,50 euróra csökkent tonnánként, az új termés (2024. november) pedig 2,25 euróval 207,75 euró volt tonnánként.

Mindeközben hétfő délután a párizsi Euronext tőzsdén a repce ára 2024 augusztusára 5,50 euróval volt magasabb, 465 euró tonnánként. A 2024. májusi lejárati dátumra pedig 4 euró/t-val magasabban, 444 euró/tonnán zajlott a kereskedés.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink