Kenyérgyümölcs: idén megduplázódott az európai kereslet

A kenyérfogyasztás csökkentésének általános tendenciája az európai fogyasztók körében megnövekedett kereslethez vezetett a kenyérgyümölcs iránt, amely egy nagy, tápláló, frissen sült kenyér textúrájú és burgonya ízű gyümölcs.

Felismerve azúj európai trendet, miszerint egyre kevesebb kenyeret fogyasztanak az emberek, a mauritiusi Bella Fruitiva cég igyekezett ezt meglóvagolni. Spekulációja beigazolódott, hiszen 2023-ról 2024-re sikerült megdupláznia értékesítési volumenét, 2025-re pedig az árbevétel megháromszorozódását prognosztizálják – mondta a társaság főigazgatója, Vickram Meghu, a Fruitnet.com beszámolója szerint.

A Bella Fruitiva éppen ezért úgy döntött, hogy saját kenyérgyümölcs kertjet telepít, tekintettel arra, hogy a kenyérgyümölcsöt ma már széles körben szuperélelmiszerként tartják számon számos egészségügyi előnye miatt, és szem előtt tartva, hogy az európai piac folyamatosan bővül.

„A kenyérgyümölcs nagyon népszerű Európában, többek között Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban” – mondta a szaklapnak Vickram Meghu. „A legmagasabb minőség megőrzéséhez fejleszteni kell. Már rengeteg megrendelést kaptunk az Egyesült Királyságból, és jelenleg nagyon nagy a kereslet. Nemrég bemutattuk a kenyérgyümölcsöt az Öböl-menti piacokon, és a visszajelzések nagyon pozitívak. Új gyümölcsösünk az erre az igényre adott válaszunk. Bízunk benne, hogy néhány éven belül 200-250 tonna saját kenyérgyümölcsöt tudunk piacra dobni.”

Mauritiuson a kenyérgyümölcs-szezon októbertől június végéig tart. Meghu szerint semmilyen vegyszert nem alkalmaznak a terméken vagy a fán. „A fának már az elején jó mennyiségű vízre van szüksége, és négy év múlva kezd gyümölcsöt hozni” – mondta. „Minden kenyérgyümölcs 1,6-3 kg súlyú, és minden fa évente 200-500 gyümölcsöt terem.”

A Bella Fruitiva ananászt is exportál Mauritiusról Európába, valamint szőlőt Indiából. „A mi Victoria-ananászunk az ananász királynője” – mondta Meghu. „A legtöbb ügyfelünk már visszaigazolta 2025-ös megrendelését.” Ezenkívül a vállalat prémium gyümölcsöket importál a helyi mauritiusi piacra, beleértve a különféle mangófajtákat Indiából, Pakisztánból és Egyiptomból, cseresznyét Dél-Afrikából és Chiléből, fügét Törökországból és számos egzotikumot.

„Csak a legjobb minőséget szállítjuk, a légi úton szállított, kiváló ízű gyümölcsökre szakosodva” – mondta Meghu. „Célunk, hogy vásárlóinknak a legfrissebb termékeket biztosítsuk, lehetőleg 24 órán belül leszedve.” A mauritiusi termelők egyik fő aggodalma a sziget éghajlatában tapasztalható változás, és a csapadék egyre kiszámíthatatlanabbá válik.

„Három hónap száraz időjárás után mostanában sok csapadék esett” – mondta Meghu. „Ennek eredményeként Mauritiuson idén nagyon alacsony a licsitermelés. És a melegebb tél számos más termékre is hatással van a szigeten.”

Az „Artocarpus altilis”, vagyis a kenyérfa története

A kenyérfának (Artocarpus altilis) egészen lenyűgöző története van, mivel a világ trópusi régióiban az egyik legrégebbi háziasított élelmiszernövény. Eredetileg a délkelet-ázsiai és a csendes-óceáni térségből származó fa döntő szerepet játszott e területek népeinek táplálkozásában és kultúrájában. Úgy tartják, hogy az ausztronéz népek több mint 3000 évvel ezelőtt kezdték el szaporítani és termeszteni a kenyérfát.

Az ausztronéz népeket az emberiség történelmének legnagyobb felfedezői között tartják számon, akik kultúrájukat és befolyásukat egy rendkívül kiterjedt földrajzi régióban tudják terjeszteni. Az ausztronéz népek hagyományos hajózása lehetővé tette a kenyérgyümölcs magvak és palánták elterjedését a csendes-óceáni szigetekre, köztük Polinéziára, Mikronéziára és Melanéziára. Nélkülözhetetlen táplálékforrássá vált, magas hozamának és sokoldalúságának köszönhetően egész családok élelmezését biztosítja.

A 18. században a kenyérfát európai telepesek hozták be a karibi térségbe. William Bligh kapitány, aki a HMS Bountyon tett híres utazásáról ismert, 1793-ban kenyérpalántákat szállított Tahitiből Jamaicára és más brit gyarmatokra. A cél az volt, hogy olcsó élelmiszerforrást biztosítson a cukornádültetvényeken dolgozó rabszolgák számára. Jelenleg a kenyérfát a legtöbb trópusi régióban termesztik, beleértve Afrikát, Indiát és Közép-Amerikát. Továbbra is nagyra értékelik tápértéke és kulináris sokoldalúsága miatt.

A kenyérfa kulturális és táplálkozási jelentősége

Polinéziában a kenyérfát az élet és a közösség szimbólumának tekintik. Sok kultúrában legendák és történetek keringenek erről a fáról, és a fáját csónakok vagy házak építésére használták. Tahitin van egy legenda, amely elmeséli, hogyan változtatta egy helyi isten a testét kenyérfává, hogy táplálja népét az éhínség idején. A kenyérgyümölcsöt ősidők óta nagyra értékelték magas szénhidráttartalma és kulináris sokoldalúsága miatt, sütve, sütve vagy lisztbe készítve fogyasztják. A 18. és 19. században a kolóniák élelmezési bizonytalanságának megoldásának tekintették.

A kenyérfa továbbra is értékes erőforrás a trópusi régiókban, mind alapvető élelmiszerként, mind pedig a közösségek kulturális és gazdasági hagyományainak részeként. A kenyértermés régiónként, termesztési körülményenként és a felhasznált fafajok szerint változik. A kenyérgyümölcsöt főként trópusi területeken termesztik, beleértve a Csendes-óceánt, Délkelet-Ázsiát, a Karib-térséget és Afrikát.

Egy kifejlett fa fajtól, éghajlattól és gondozástól függően évente 50-200 gyümölcsöt teremhet. Minden gyümölcs átlagosan 1-3 kg tömegű, ami azt jelenti, hogy egyetlen fa évente 50-600 kg gyümölcsöt terem. A fő termelő országok Polinézia (Tahiti, Szamoa), Fülöp-szigetek, Jamaica, Haiti, Fidzsi-szigetek, Dél-India és más trópusi régiók. A kenyérgyümölcs a burgonyához vagy más gyökérzöldségekhez hasonló magas szénhidráttartalma miatt elengedhetetlen táplálékforrás a helyi közösségek számára. Egyes kezdeményezések a kenyérgyümölcs termesztésének bővítésére törekednek, hogy megoldást nyújtsanak a globális élelmiszer-ellátási bizonytalanságra a magas hozam és a sokoldalúság miatt.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink