Gabonaszövetség: a regisztrációs kötelezettség nem segít az állattartókon

Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld
Látszatintézkedésnek tartja a Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség) a kukoricára bevezetni tervezett exportregisztrációs kötelezettséget. Pótsa Zsófia, a szervezet főtitkára az Agroképnek küldött írásában leszögezi: jelenleg a probléma az, hogy itthon nincs eladó áru, legfeljebb irreálisan magas árakon, így már be is indult a kukorica importja.

Közleményben tudatta október 20-án az Agrárminisztérium, hogy előzetes exportregisztrációs kötelezettséget vezetne be a takarmányozáshoz szükséges alapvető terményeknél. Ezzel az intézkedéssel a nehéz helyzetbe került állattartókon kívánnak segíteni. Az exportregisztrációs kötelezettség bevezetésének részletei még nem ismeretesek.

A Gabonaszövetség az export regisztrációs kötelezettség bevezetését nem tartja megalapozottnak, ez csak fölösleges papírmunkát generálna. Az exportőröknek a meglévő szerződéseiket teljesíteni kell, tehát egy regisztráció nem fogja lecsökkenteni a már megkötött mennyiségeket. Újabb export szerződéseket pedig a magas belföldi árak miatt nem lehet kötni. Egyedül egy exporttilalom tudná visszafogni a kukorica kiszállítását, de exporttilalmat, a kivitel korlátozást nem lehet bevezetni az EU-ban!

Pillanatnyilag itthon az a legnagyobb probléma az, hogy nincs eladó áru, csak irreálisan magas árakon, pedig a hazai ellátáshoz és egy átlagosnál alacsonyabb export megvalósításához szükséges árualap az idén is megtermett minden gabonából.

Mint ahogy a közleményben is olvasható „A környező országokban, az Európai Unióban és világszinten is kedvező kukorica terméseredmények várhatók, ezért a kieső termésmennyiség pótlására van lehetőség.”

Máris elindult a kukorica importja, amely versenyképes az igen magas hazai árakkal, és egyensúlyban fogja tartani a szűkösnek ígérkező kukoricamérleget is.

Több százezer tonna kukorica importjával számolunk ebben a szezonban.

A kialakult helyzet kezelésére és a hazai állattartók megsegítésére, véleményünk szerint egyáltalán nem alkalmas az export regisztrációs kötelezettség bevezetése, látszatintézkedésnek tartjuk és véleményünk szerint semmilyen eredmény nem várható tőle.

Pótsa Zsófia/Gabonaszövetség

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink