FAO: nő idén a búzatermelés és emelkednek a gabonakészletek is

Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld
Növekszik idén a világ búzatermelése, annak ellenére, hogy Ukrajnában a vetésterület ötödén elmarad a betakarítás – áll az ENSZ  Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) előrejelzésében. A világkereskedelem ugyanakkor csökken.

A FAO kiadta új Gabonakínálati és keresleti jelentését is, amely előrejelzése szerint a világ búzatermelése 2022-ben várhatóan eléri a 784 millió tonnát, ami 1,1 százalékkal több, mint 2021-ben – írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ez a becslés figyelembe veszi azokat az előrejelzéseket, amelyek szerint az Ukrajnában bevetett téli vetésterület legalább 20 százalékát nem takarítják be, beleértve az őszi búzát is, a közvetlen pusztulás, a hozzáférési nehézségek vagy a betakarítási eszközök hiánya miatt, az Orosz Föderációból érkező, tartósan kedvező időjárási körülményekről szóló jelentéseket, valamint az Észak-Amerikában, Kínában, Indiában, az EU-ban és máshol várható termelési tendenciákat. A gabonafélék termelésének kilátásai továbbra is kedvezőek Dél-Afrikában, Argentínában és Brazíliában.

A FAO végleges becslései szerint a 2021-es termésévben

a világ gabonatermelése 2799 millió tonna lesz, ami némileg magasabb, mint 2020-ban, a rizstermelés pedig minden idők legmagasabb szintjét éri el 520,3 millió tonnával (hántolt rizsegyenértékben).

A világ gabonafélék felhasználása 2021-22-ben az előrejelzések szerint 2789 millió tonna lesz, rizsfelhasználása minden idők legmagasabb szintjét éri el, és a kukorica és a búza esetében is növekedés várható.

A világ gabonakészletei a 2022-es szezon zárásakor az előrejelzések szerint 2,4 százalékkal nőnek a nyitószinthez képest, főként az Orosz Föderáció és Ukrajna magasabb búza- és kukoricakészletei miatt, a várható export lefelé történő módosítása következtében. A FAO szerint a globális gabonakészletek felhasználáshoz viszonyított aránya 2021-2022-ben várhatóan 29,7 százalék lesz, ami kissé elmarad az előző évi szinttől, de „még mindig viszonylag kényelmes ellátottságot jelent”.

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a FAO 469 millió tonnára csökkentette a világ gabonakereskedelmére vonatkozó előrejelzését a folyó gazdasági évre, ami a 2020-2021-es szinthez képest csökkenést jelent, nagyrészt az ukrajnai háborúnak betudhatóan. Az előrejelzések szerint az Indiába és az EU-ba irányuló búzakivitel növekedni fog, míg Argentínában, az USA-ban és Indiában a kukoricaszállítások várhatóan emelkednek, részben ellensúlyozva a Fekete-tengerre irányuló exportveszteségeket.