Emelkedő gabonaárak a világpiacon

Forrás: Getty Images
Egy hónapon belül másodszor indul emelkedésnek a tőzsdei búzaár. A növekedési erély láthatóan egyre erősebb, s a negatív hírek sorjázása is arra mutat, hogy közeledik a fordulat. Forró téma, forró napokra, forró helyzetben – Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértőjének elemzése.

 

Az immár lejárt gabonafolyosó-megállapodás és az amerikai hőhullám most az emelkedés mozgatója. Meglátásom szerint, újra tesztelésre kerül a növekedés lehetősége. Néhány negatív hírrel megbombázzák a piacot, és figyelik a hangulat változását. Ha fokozódik, akkor érdemes nyitni a pozíciókat. Arra bizton számíthatunk, hogy az USDA hónapról-hónapra rontani fogja előrejelzéseit, és bizony a szárazság, az UV és a hőhullám is teszi a dolgát. Ez nem azt jelenti, hogy a tavalyi helyzet egyedi lett volna, és most visszatérünk a régi kerékvágásba: aratáskor mélypont, aztán emelkedés.

  • Július 13-án Vlagyimir Putyin elnök azt mondta, Oroszország felfüggeszti részvételét a gabonaügyletben, amíg minden ígéretet be nem teljesítenek. Az „először a hosszabbítás, majd az ígéretek teljesítése” változat már nem alkalmas Oroszország számára – mondta. Ezért most minden szem Oroszországra irányul. Az orosz elnök a hétvégén azt nyilatkozta, hogy Oroszország fel kívánja függeszteni részvételét a gabonaüzletben mindaddig, amíg az ilyen megállapodásokban neki tett minden ígéretet be nem tartják. Ennek fényében akár jelentős áringadozások is elképzelhetők a következő hetekben. Oroszország különösen ragaszkodik ahhoz, hogy visszaállítsa hajói hozzáférését a külföldi kikötőkhöz, normalizálja a helyzetet a gabona- és egyéb szárazrakományos hajókra vonatkozó biztosítással, és az Orosz Mezőgazdasági Bankot visszakapcsolja a SWIFT bankközi fizetési rendszerhez. A Toljatti-Odessza ammóniavezeték robbanása tovább bonyolította a helyzetet, és véget vetett a munka folytatásáról szóló tárgyalásoknak.
  • Új fejlemény, hogy Ukrajna is kijelentette, hogy nem járul hozzá a gabonaszerződés jelenlegi feltételekkel történő meghosszabbításához, mivel az Orosz Föderáció folyamatosan blokkolja a hajóellenőrzést. Az Újjáépítési Minisztérium szerint Ukrajna csaknem egy éven át, amíg a gabonamegállapodás érvényben volt, több mint 33 millió tonna mezőgazdasági terméket exportált 45 országba tengeri úton. Júliusban 11 gabonahajót ellenőriztek, az ellenőrzések átlagos száma 1,3 hajó/nap volt, míg 2022. szeptember-októberben ez elérte a 10-11 hajó/napot. 2023. június 28-tól egyetlen hajó sem érkezett Ukrajna kikötőibe, ezért júniusban a fekete-tengeri kikötők exportja 2 millió tonnára csökkent, júliusban pedig nem haladja meg a 0,5 millió tonnát. Ukrajna infrastrukturális miniszterhelyettese Yu Vaskov közölte, hogy az ország hatóságai nem járulnak hozzá a gabonaszerződés jelenlegi feltételekkel és csak 120 napra történő meghosszabbításához, mivel az hatástalan a gazdálkodók és az exportőrök számára. Ha a megállapodást nem hosszabbítják meg 240 nappal, akkor Ukrajna alternatív forgatókönyvekre tér át. Az egyik a Törökországgal és az ENSZ-szel folytatott munka folytatása az Orosz Föderáció részvétele nélkül. Az ukrán hatóságok felajánlották, hogy minden, a Fekete-tengerre belépő hajó számára megadják a szükséges információkat annak biztosítására, hogy ne szállítsanak a bejelentetten kívüli rakományt. Ha Törökország és az ENSZ nem egyezik bele az ilyen feltételekbe, Ukrajna fontolóra veszi a gabonafolyosó elszigetelt működésének kérdését, ennek működésére azonban egyelőre nincs részletes magyarázat. Korábban a Verhovna Rada 20 milliárd UAH-t különített el az alap számára, amely garantálja a kifizetéseket a külföldi hajótulajdonosok számára a hajó vagy az áruk sérülése esetén. Ez hozzájárulhat a gabonafolyosó folytatásához az Orosz Föderáció részvétele nélkül.
  • Az orosz fél – aki ugye a világ legnagyobb búzaexportőre – hatalmas készletekkel fordult rá a július elején kezdődött új szezonra. Így – az USDA szerint – annak ellenére rekordot dönthet kivitele, hogy a termése elmarad a tavalyitól. Az ukrajnai termés régen látott mélypontokat mutat, így a kivitel is mintegy 40 százalékkal maradhat el a szokásostól. Ez viszont nem nyugtathat meg minket, mivel búzakivitelének súlypontja átkerült az Európai Unióba.
  • Észak-Amerikában a hőség miatt főleg a magas fehérjetartalmú búza ára emelkedik. Az eddigi aratási eredmények nálunk is azt mutatják, hogy kevés lesz a malmi búza, erőteljesen szétválhat az ára a takarmányminőségűétől. Az aratás Európában jól halad. Az európai gabonaárak pénteken ismét emelkedtek a chicagói búzaárak emelkedése nyomán, és ez hétfőn is folytatódott.

Készüljünk tehát arra, hogy a gabonapiac igen volatilis lesz az előttünk álló hetekben. Próbáljunk minőség szerint betárolni. A jó minőségű búza ritka és drága lesz.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink