Elérhetőek az országos őszi búza és repcekísérlet eredményei

Fotó: Pusztai Sándor / Kelet-Magyarország
Elkészült az országos őszi búza és őszi káposztarepce posztregisztrációs fajtakísérletének értékelése. Az objektív felmérés eredményeit minden gazdálkodó számára elérhetővé tették a szervezők.

Hasznosítható, objektív információt adni a termelőknek az egyes fajtákról – a szervezők így foglalták össze a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által koordinált posztregisztrációs kísérletek célját. Tavaly ősszel 8 helyszínen – Abaújszántón, Iregszemcsén, Jászboldogházán, Mezőfalán, Mosonmagyaróváron, Székkutason, Szombathelyen, valamint Tordason – összesen 59 őszi búza fajtát vetettek el kisparcellás összehasonlító kísérletekben a Nébih szakembereinek segítségével. A Mezőfalván elvetett bemutató fajtasort a NAK Szántóföldi Napok keretében tekinthették meg a látogatók. A kísérletsorozat fajtáit idén három éréscsoportra bontva állították be. Tavaly a NAK beszerzett egy beltartalmi gyorsvizsgálatra alkalmas berendezést, amellyel az eredmények gyorsabb közlését segíti a szervezet. A beltartalmi vizsgálatok közül a nyersfehérje-, sikér- és nedvességtartalmat gyorsvizsgálattal mérte a NAK, valamint két jó minőséget adó termőhely esetében alveográfos vizsgálatokat is végeztek.

A harmadik alkalommal szervezett őszi káposztarepce kísérletekben részt vevő fajtákat hat helyszínen vetették el. A kísérleti helyek kiválasztásánál ügyeltek arra, hogy az eredmények jól reprezentáljanak egy-egy termesztő régiót. A kísérleteket az alábbi hat helyszínen állították be: Abaújszántón, Iregszemcsén, Jászboldogházán, Székkutason, Szombathelyen, Tordason.

A 2021/22-es őszi káposztarepce szezon országszerte nehéz volt az ősz óta elhúzódó csapadékhiány miatt,

a székkutasi kísérleti helyszínt ki is kellett zárni jelentős tőszámhiány következtében, az összefoglaló kiadvány ezért öt kísérleti helyszín eredményeit tartalmazza.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerint a kísérlet idén is segíti a gazdálkodókat abban, hogy megalapozott döntést hozzanak a fajtaválasztásakor. Hozzátette: a kísérleti eredmények megmutatták, hogy melyek azok a fajták, amelyek extrém körülmények között is elfogadható termést hoznak.

Mint Takács Géza, a Vetőmag Szövetség elnöke kifejtette: a posztregisztrációs kísérletek rendkívül fontos, objektív visszajelzést adnak az egyes fajták teljesítményéről. Az idei nehéz, aszályos termesztési szezon sok tanulsággal szolgál, amelyek utat mutathatnak a növénynemesítők számára is a szükséges irányokról.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke pedig azt emelte ki, hogy az aszályos időjárás is rámutatott arra, hogy Magyarországon nem szabad olyan fajtákat használni, amelyek nem vettek részt összehasonlító kísérletekben.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink