A vártnál is nagyobb repcetermés és rekordár Bulgáriában

Fotó: Ladóczki Balázs

Felfelé módosította a bolgár repcetermelés 2021/22-es gazdasági évi várakozásait az Egyesült Államok szófiai külügyi szolgáltató irodája (FAS). Az új várakozás 376 000 tonnáról szól, ami 35 százalékkal magasabb az előző szezonhoz képest, a végleges betakarítás előzetes eredményét figyelembe vevő jelentés alapján. Ez egyébként összhangban van a Eurostat becslésével, amely 379 ezer tonna volt standard nedvességtartalom mellett. Az átlagos terméshozam 22 százalékkal magasabb, hektáronként 2,82 tonna, az előző szezonnal kimutatott 2,32 tonnával szemben.

A bolgár Mezőgazdasági Minisztérium adatai szerint az átlagos termelői ár szeptemberben tonnánkénti 980 leva (612 USD/tonna) volt, szemben a 2020 szeptemberi 721 levás (450 USD/tonna) árral. Ez várhatóan fellendíti a mezőgazdasági eladásokat mind az export, mind a belföldi értékesítés tekintetében.

A szófiai FAS jelentse kitér arra, hogy az októberi adatok szerint a 2022/23-as évi repce vetésterülete az előző évinél 10 százalékkal nagyobb, 104 000 hektár. Bár a vetés késett, a rekordmagas repceárak arra ösztönözték a gazdákat, hogy bővítsék a repcével ültetett területet.

A tavaszi eső és a hűvösebb hőmérséklet kedvezően hatott a korai napraforgóvetés fejlődésére, azonban a forró és száraz nyári időjárás csökkentette a terméspotenciált. Október végéig a napraforgó 97 százalékát betakarították, az eddigi termelés 1,94 millió tonna volt. A FAS fenntartotta korábbi termelési előrejelzését 2,0 millió tonnában.

A napraforgó termelői ára az egekbe szökött, és továbbra is meghaladta a tavalyi szintet. A bolgár agrárminisztérium jelentése szerint októberben az árak tonnánként 1 077 leva (673 USD/tonna) körül alakultak, ami 38 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt (487 USD/tonna). A gazdák máris a napraforgó vetésterületének bővítési terveiről számolnak be, valószínűleg a kukorica rovására.

A cikk felhasználási feltételeiről itt tájékozódhat.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink