A rizstermesztés forradalmasítását kínálja új megoldásával egy startup

Sokan nem tudják, de a klasszikus rizstermesztés a metánkibocsátás egyik legnagyobb csendes forrása. Most viszont egy agrotechnológiai startup, a Rize megoldást talált a rizs hatékonyabb termesztésére, és a módszere még a metánkibocsátást is csökkenti.

A rizs a világ népességének közel felét táplálja, de termesztésének módja meglepően magas metánkibocsátással jár. A Global Climate and Health Alliance jelentése szerint a mezőgazdaság által okozott globális metánkibocsátás 42 százalékának nyolc százaléka a rizstermesztésből származik. Egy agrotechnológiai startup, a Rize segíti a délkelet-ázsiai rizstermelőket a metánkibocsátásuk csökkentésében, miközben fellendíti vállalkozásaikat is. A gazdák úgy termelik a rizst, hogy anaerob körülményeket teremtve elárasztják a rizsföldeket, ahol a mikroorganizmusok metánt bocsátanak ki. A metán rövid távú hatása miatt jelentős globális felmelegedési tényező, de ez azt is jelenti, hogy kis lépések is gyorsan eredményt hozhatnak a kibocsátás csökkentésében – írja az Euronews.

Indonéziában a Rize új mezőgazdasági módszereket segít bevezetni a gazdáknak, amelyek csökkenthetik a régió kibocsátását és növelhetik a gazdák nyereségét „A Rize ötlete azért merült fel, mert a rizs, az állattenyésztés után, a legnagyobb kibocsátási probléma a mezőgazdaságban Délkelet-Ázsiában” – közölte Siem Schreurs, a startup partnerségi vezetője.

A Rize egyik erőssége, hogy a kisgazdákkal dolgozik együtt. „Sok jó munka folyik a fejlesztési ügynökségek részéről, amelyek új fenntartható gyakorlatokat próbálnak bevezetni a gazdáknál, de ezek elfogadási aránya általában nagyon alacsony a programokon túl” – mondta Dhruv Schreurs, a Rize vezérigazgatója.

A rizs nem feltétlenül magas kibocsátású növény, mondja Gabriel Vegh-Gaynor, a Global Climate and Health Alliance metánkezelési tanulmányának társszerzője. Inkább a rizsföldeken évszázadok alatt kialakult elárasztási technika a felelős, mely a kártevők elriasztására és a gyomnövekedés megelőzésére szolgál, hogy ezek a talaj tápanyagait ne merítsék ki.

Ez egy természetes folyamat, amikor szerves anyagok oxigénszegény környezetben bomlanak le –

mondja Vegh-Gaynor,

öbb mint 3,5 milliárd ember napi kalóriáinak 20 százalékát rizsből kapja, és a kereslet növekszik. De ennek az alapvető élelmiszernek a csökkentése aligha lenne igazságos. Vegh-Geynor Bangladesre hivatkozik, ahol a vidéki foglalkoztatás közel felét a rizstermelés adja. Szerinte nincs nagy szükség a rizs piacokon való terjedésének megállítására: „ha az élelmiszer kalóriáinak kibocsátási egységenkénti termelését nézzük, az rendkívül hatékony” – mondja.
Hogyan csökkenti a Rize a rizs metánproblémáját?A folyamatos elárasztás munkaigényes folyamat lehet: szivattyúkat igényel a párolgás és a szomjas rizsnövények által elvesztett víz pótlására. A Rize azonban egy másik technikát tesztel a gazdákkal, az úgynevezett váltakozó nedvesítés és szárítás (AWD) módszert, ahol

a rizsföldeket hagyják kiszáradni, mielőtt újra friss vízzel árasztanák el.

Tanulmányok kimutatták, hogy az AWD 50 százalékkal csökkenti a metánkibocsátást, amit a Rize tovább kíván javítani laboratóriumi kísérletekkel. Az eredmények eddig ígéretesek, 35 százalékos kibocsátáscsökkenést regisztráltak, de az AWD valódi értéke a gazdák számára rejlik.

A Rize módszere akár 35 százalékos metánkibocsátás-csökkenést is eredményezhet / Fotó: NurPhoto via AFP„A növény gyökere, amikor vízhiánynak van kitéve, valójában jobban nő, mert több vizet keres. Ha újra alkalmazzuk a vizet, több gyökér nő, ami több növekedést és nagyobb hozamot eredményez” – magyarázza Schreur. Kevesebb víz szivattyúzása azt is jelenti, hogy ez a magasabb terméshozam energiamegtakarítással és víztakarékossággal párosul – ez vonzó üzleti lehetőség a Rize által segített kisgazdák számára. „Ez alapvetően egy cső telepítését jelenti, és biztosítja, hogy bizonyos időszakokban ne legyen víz a földön” – magyarázta a vezérigazgató.

A nyerő pénzügyi ösztönző létrehozása elengedhetetlen a gazdák megtartásához az AWD alkalmazása után. A szezon kezdete előtt a kisgazdáknak meg kell vásárolniuk az alapvető eszközöket, mint a rizs magok, műtrágyák és növényvédő szerek:
ez hektáronként és szezononként akár 600 dollárba (215 000 forint) is kerülhet.

A gazdáknak viszont sokszor nincs pénzük ezekre, kölcsönt kell felvenniük, melyek kamata akár 10-15 százalék is lehet. A pénzügyi kihívás megoldása érdekében a Rize nagy tételben szerzi be ezeket az eszközöket, ami lehetővé teszi a gazdák számára, hogy csökkentett áron vásárolják meg őket, kamatköltség nélkül. Minden farmhoz egy dedikált agronómus van rendelve, hogy segítsen az átmenetben, felügyelve a cső telepítését és tanácsot adva a gazdának.

A rizspiac nagyban függ az időjárás alakulásától, idén pedig akár 15 éves csúcsra is drágulhat a rizs ára. Az Ázsiában irányadó thai fehér rizs január és április között 71 dollárral drágult, elérte a tonnánkénti 649 dollárt (232 ezer forintot). Az is hozzájárul globális árak emelkedéséhez, hogy lassan kerül a piacra a friss ázsiai termés, ugyanis csak most fejeződik be a szezonon kívüli termés aratása Thaiföldön és a téli-tavaszié Vietnámban. Előbbi a világ második, utóbbi pedig a harmadik legnagyobb exportőre.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink