A napokban ünnepli születésnapját az ország legidősebb rizstermesztője

Forrás: Dinya Magdolna
Az ország legidősebb rizstermesztője Gyomaendrődön végzi munkáját.

A rizstermesztés során nagy hangsúlyt fektet fenntarthatóságra is Giricz Máté, mezőgazdasági vállalkozó, az ország legidősebb aktív rizstermesztője, aki a napokban ünnepli a 84. születésnapját – mutat rá cikkébe a Beol.hu. A gazda Gyomaendrődön él és endszeresen vesz részt agrárszakmai konferenciákon és tanácsadóként is tevékenykedik, hogy átadja tudását és tapasztalatait a következő generációknak.

Az 58 éve a szakmában dolgozó szakembernek a környezetvédelem és a fenntartható mezőgazdaság is fontos. Modern technológiákat is alkalmaznak a termelés során, hogy minimalizálják a környezeti hatásokat és növeljék a termelékenységet.

Giricz Máté a Körösi Állami Gazdaságban dolgozott, az ágazat vezetőjeként, ahol 1300 hektáron irányította a rizstermesztést. 1993-ban megalapította saját vállalkozását, melynek telephelye Gyomaendrődön található, közel a rizstelepekhez. Ezek a területek jó vízzáró réteggel és alacsony aranykorona értékkel rendelkeznek. Jelenleg 50 hektáron fehér rizst és 60 hektáron indián rizst tervez vetni, emellett más növényeket is termel, mint az őszi búza, őszi árpa, tavaszi kalászos, kukorica, napraforgó, borsó, cirok és köles.

Magyarországon kevesen tudják, hogy a rizstermesztés hagyománya ma is él. Bármennyire is hihetetlen Magyarországon a rizstermesztés egészen a 18. századig nyúlik vissza, valószínűsíthető, hogy a törökök honosították. Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyéiben virágzik ez a mezőgazdasági ágazat. A napokban fejeződnek be a rizstelepek talajmunkái. A vizet a Hármas-Körösből emelik át, majd kiépített csatornarendszereken gravitációs úton vezetik a területekre. Április végén az elárasztott területeken indián rizs vetése kezdődik. Május 1-5-e között a fehér rizs vetése és elárasztása következik. A rizsvetőmagot maguk állítják elő, a betakarítást követően pedig feldolgozzák a vevők kéréseinek megfelelően.

Lehet-e jövője a rizstermesztésnek Hajdú-Biharban? A Debreceni Egyetem professzorát az ázsiai növény hazai múltjáról és jelenéről a Haon.hu kérdezte, a cikk itt olvasható.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink