Új rizsfajták kaptak fajtaelismerő díszokiratokat

Forrás: MATE
Nagy István agrárminiszter, Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár és Oravecz Márton, a Nébih elnöke adták át a fajtaelismerő díszokiratokat a MATE KÖTI új rizsfajtáiról az egyetem kutatójának.

A sikeres mezőgazdasági termelés egyik fontos alapfeltétele a korszerű növényfajták alkalmazása, amelyek egyben fontos hidat is jelentenek a kutatás-fejlesztés és a termelési gyakorlat között. November végén fajtaelismerő díszokiratokat adott át dr. Nagy István agrárminiszter, Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár és dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke Zamárdiban. Az elmúlt években elismert új növényfajták esetében a korábban megszokott ünnepélyes átadásokra a koronavírus járvány miatt eddig nem kerülhetett sor.

A MATE KÖTI ÖVKI szarvasi rizsnemesítési programja fontos állomáshoz érkezett, miután a NAIK 2014-es megalakulása után újjászerveztük a hazai rizskutatás feladatait. A szegedi Gabonakutató Non-profit Kft. kutatóival közös munka eredményeként 2020-ban az SZV Szellő, majd 2021-ben az SZV Tünde rizsfajta kapott állami elismerést. A díszokiratokat a MATE kutató-nemesítője, Szalóki Tímea vette át.

Az SZV Szellő olyan hosszú szemű magyar rizsfajta, amelynek szemprofilja 3,4-3,6. A fajta a Simonné Dr. Kiss Ibolya által előállított Graldo/M-71//HSC-2 populáció szelektálásából született, ahol a legfontosabb szelekciós kritériumok a szemtípus mellett a jó termőképesség, a közepes magasság, a jó szárszilárdság és a kiváló járványos barnulás ellenálló-képesség voltak.

A magyar fajták általánosan jó hidegtoleranciát mutatnak, amelyet elsősorban a hazai éghajlati viszonyok között végzett szelekciós munkának köszönhetünk. Az SZV Szellő a két nemzetközi irodalomban is elismert referencia fajtához (Sandora HSC-55 és az amerikai M202) képest is kiemelkedő hidegtoleranciát mutatott.

A MATE kutatói az SZV Tünde szemtípusával a hagyományos (tejberizs, bébiétel, hurkatöltelék) és a napjainkban egyre népszerűbb alternatív (sushi) felhasználási igényeket célozták meg. A fajta kiemelkedő terméseredményekre (8-10 t/ha) képes, amihez kiváló járványos barnulás ellenálló-képesség és aerob (árasztás nélküli) termesztésre való alkalmasság társul.

A remények szerint ezek az új rizsfajták is hozzájárulnak a hazai rizstermesztés versenyképességének javításához.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink