A legtöbb piacon nőtt a búza ára az orosz-ukrán feszültség hatására

A búza globális termelése a várakozások szerin januárban elsősorban a Szíriára és Irakra vonatkozó előrejelzések csökkenése miatt mérséklődött – közölte friss jelentésében az USDA. A globális fogyasztás emelkedik, mivel Kanadában nagyobb mennyiségben használják fel takarmányként. A készleteket felülvizsgálták és a kimutatások szerint enyhén, mintegy 4 százalékkal csökkentek az előző évhez képest. Emellett a globális kereskedelem növekedést prognosztizálták januárban, mivel nőtt az Irak, Szíria, Marokkó, Indonézia, Kazahsztán és az Egyesült Királyság importja. Az Egyesült Királyság, India, Argentína, Brazília és Kanada esetében a kiviteli szándékot növelik, de ezt részben ellensúlyozza az Ukrajna és az Egyesült Államok esetében várható csökkenés. A búza amerikai szezonális átlagos mezőgazdasági termelői ára 15 centtel, 7,30 dollárra emelkedett.

A búza világpiaci ára a legtöbb nagy exportőr esetében enyhén emelkedett az elmúlt hónapban, mivel a fekete-tengeri térségben tapasztalható geopolitikai feszültség a rendelkezésre állással kapcsolatos aggodalmakat táplálta. A kanadai jegyzések könyvelhették el a legnagyobb, tonnénkénti 22 dolláros emelkedést az előző hónaphoz képest. Az ausztrál jegyzések 5 $/tonnával emelkedtek, mivel az új termés az áruforgalom erős nemzetközi kereslete mellett indult meg, az igénynövekedés különösen Kínából és Indonéziából volt tapasztalható.

Az argentin jegyzések 6 $/tonnával emelkedtek, amit a Brazíliából érkező erős felvásárlások támogattak. Az amerikai jegyzések szintén emelkedtek, mégpedig tonnánkénti 8 dollárral, amely tendencia az amerikai téli termés állapotának romlásához kötődik, ami a búzatermesztő régiók nagy részében folytatódó száraz időjárás következménye.

Az uniós jegyzések tonnánkénti 9 dolláros csökkenést mutattak januárban, mivel Algéria más piacokat keresett a fekete-tengeri régióból származó szállítókat kiváltva. Az orosz jegyzések 16 $/tonna csökkenést mutattak, mivel az importőrök alternatívákat kerestek az exportkvóta bevezetése előtt.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink