Négyezer forintot is kérhetnek a dió kilójáért

Forrás: Somogyi Hírlap
Fotó: Lang Róbert
A karácsonyi sütemények nélkülözhetetlen alapanyaga 10-12 százalékkal drágább, mint tavaly az aszály és a dióburok-fúrólégy kártétele miatt. Az exportra szánt héjas dió ára ezzel szemben csökkent a világszerte bővülő diótermesztés miatt.

A dióbél ára egyre magasabb, aminek hátterében a dióburok-fúrólégy kártétele és magas termelési költségek állnak. Az előző évhez képest 10-12 százalékos áremelkedést is tapasztalhatunk. Idén a tavaszi fagyok, az aszály és a dió kártevője okozta a legnagyobb fejtörést a termelőknek, összességében azonban nem lett rossz a termés – mondta Kelemen Péter, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke a Magyar Nemzetnek. A karácsonyi sütemények elengedhetetlen alapanyagáért akár 4 ezer forintot is kérhetnek a piacokon.

A 10-12 százalékos drágulásért a dióburok-fúrólégy és a magasabb termelési költségek felelősek.

A piaci árakra a FruitVeB alelnöke szerint az otthoni kertek csökkenő dió mennyisége is hatással van, ami a fúrólégy kártételének köszönhető. Összességében azonban átlagos évet zárhatnak a diótermesztők. Ugyanis, míg az ország nyugati részén a fagy és a dióburok-fúrólégy nehezítette a gazdálkodók dolgát, addig a keleti országrészben közepes vagy jobb termést takaríthattak be. Mivel dió későn virágzó gyümölcsfaj, a fagy a nyugati megyéken kívül nem okozott jelentősebb károkat, az aszály viszont a terjes országot érintette. Így,

az elmúlt években is a megszokott mennyiség, 10-12 ezer tonna dió kerülhetett a raktárakba.

Említést kell tenni arról is, hogy az üzemi körülmények közt gazdálkodók a fúrólégy kártétele ellen sikeresen védekeztek a rovarölő szerekkel, de ennek ára jelentősen növeli a termelők költségeit. Ráadásul, idén a munkabér, az üzemanyag és a műtrágyák ára is emelkedett – tette hozzá a szakértő.

Az exportpia­cokra szánt héjas dió ára ezzel szemben enyhe csökkenésben van. Bár a magyar üzemi dióültetvények területe folyamatosan nő – jelenleg közel 9 ezer hektár -, világszerte bővül a diótermesztés, ami kiélezi a versenyt. A magyar primőr dió például a dél-amerikai terménnyel versenyzik Európában. Kelemen Péter szerint

van még hova fejlődnie az ágazatnak, ha fel akarja venni a versenyt a konkurenciával.

Az ágazat egyik legnagyobb hiányossága, hogy az ültetvényeknek csak nagyon kis része öntözött és a hazai termesztéstechnológia sem megfelelő. A magyar fajtákkal nagyon alacsony termésmennyiséget tudnak elérni a gazdálkodók.

Hektáronként 1,5 tonna dió terem meg a magyar kertekben, a legjobb hazai ültetvényeken pedig 3,5 tonnás átlagtermés érhető el.

Ezzel szemben a világ más részein termesztett ültetvénytípusok akár 7 tonnát is adnak hektáronként.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink