Nagy István aláírta a „ Támogassuk a beporzókat!” koalíció szándéknyilatkozatát

A beporzóktól is függ a földi élet fenntarthatósága, szerepük a mezőgazdasági termelésben és az élelmiszeriparban megkérdőjelezhetetlen, megóvásuk közös társadalmi érdek – közölte Nagy IStván agrárminiszter azt követően, hogy aláírta a „ Támogassuk a beporzókat!” koalíció szándéknyilatkozatát.

Az elmúlt években világszerte vált súlyos nehézséggé a vadon élő beporzók tömeges pusztulása, miközben a fajok száma és állományuk nagysága is folyamatosan csökken. Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy a megfelelő beporzás hiánya egyszerre okoz gazdasági kárt a gazdáknak és emelkedő élelmiszerárakat a fogyasztóknak. Kifejtette, beporzók nélkül nincs élet, ugyanis a világon megtermelt élelmiszerek 70 százaléka függ a beporzástól. Teremtett világunk megőrzése érdekében szükséges az élővilág változatossága, az ökológiai egyensúly fenntartása – tette hozzá.

A dokumentum 5 pontban rögzíti, hogy az aláírók lépéseket tesznek a beporzók és élőhelyeik védelme érdekében – figyelembe véve a nemzetközi és regionális érdekeket –, stratégiát dolgoznak ki a témát illetően, megszólítják az érintetteket és párbeszédre törekednek velük, kutatásokat dolgoznak ki, továbbá együttműködnek a partnerszervezetekkel.

Rejtély: több mint kétszázezer méhcsalád pusztult el a tél során

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink