Mérséklődött a termelői árak emelkedése

Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld
A gabonaárak csökkenése mérsékelte leginkább a mezőgazdasági felvásárlási árak éves alapon mért növekedését, a szeptemberi 61 százalék után februárban 27 százalékra.

Januárhoz képest 4,6 százalékponttal lassabb a januárinál és 34 százalékkal fékeződött le a szeptemberi 61 százalékos tetőzéséhez képest – olvasható ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. A növénytermesztési és kertészeti termékek átlagos árszintje 16,5 százalékkal volt magasabb februárban az egy évvel korábbinál, ami 6,2 százalékponttal mérsékeltebb emelkedést mutat a januárinál, és 36,5 százalékponttal fékeződött le az ennél a termékkörnél tavaly júliusban mért csúcshoz képest.

Az élőállatok felvásárlási ára a januári 11,3 százalékpontos fékeződés után 1,2 százalékpontot visszakorrigált ugyan, de az 55,6 százalékos éves emelkedés így is 13,6 százalékponttal mérsékeltebb a szeptemberi csúcspontnál. Mint ism,ert, azóta a sertés felvásárlási ára ugyanakkor kilőtt.

A növényi termékeknél a burgonya a és gyümölcsök áremelkedése 7,7, illetve 9,4 százalékponttal haladta meg a januárit,

a gabonafélék áremelkedése viszont 8,7, a zöldségeké 8,4, az ipari növényeké pedig 7,7 százalékponttal lassult az előző havihoz képest.

Februárban a burgonya felvásárlási ára ezzel 57,3, a gyümölcsöké átlagosan 19,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A gabonaárak februári 22,3 százalékos éves emelkedése 60 százalékponttal lassabb a szeptemberi csúcsnál, a zöldségek ára még mindig 30,2 százalékkal magasabb, míg az ipari növények felvásárlási ára már átlagosan 6,6 százalékkal alacsonyabb a tavaly februárinál a KSH adatai szerint.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink