Megszenvednek a jászkunsági gazdák a száraz, rögös talajjal

Az elmúlt hetekben Jász-Nagykun-Szolnok megyében is beköszöntött az őszi időjárás, az áztató esők azonban elmaradtak.

Területi átlagban öt-tizenöt milliméternyi csapadék hullott, ebben a száraz időben pedig nehezen tudnak a földeken dolgozni a jászkunsági gazdák. Az aratás mellett a vetés is fontos feladat ilyentájt – mutat rá cikkében a Szoljon.hu.

– A napraforgó betakarítása szinte teljesen befejeződött, a termésátlag ­megyei szinten 2,4 tonna hektáronként, de az egyes ­termőhelyek között kifejezetten nagy különbségeket tapasztaltak a gazdák. A felvásárlási ára olajtartalomtól függően 200-220 ezer forint között változik ­tonnánként – kezdte őszi helyzetjelentését Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

– A kukorica betakarítása is folyamatos a megyében, jelenleg körülbelül ötvenszázalékos készültségnél tartanak a termelők. Sajnos az aszályos időjárás miatt a termésmennyiség jóval elmarad az előző évek átlagától, ugyanis hektáronként 5,4 tonna a megyei termésátlag. A felvásárlási ára az elmúlt hetekben folyamatosan emelkedett, jelenleg tonnánkénti 88-90 ezer forint között változik. A kis mennyiségű, de gyakoribb csapadék, valamint a párás reggelek miatt a szemek nedvességtartalma egyre nehezebben csökken, így a szárítóberendezéseket is el kellett indítani. A gáz árának emelkedése miatt a szárítással megnőnek a költségek, így hiába magas a felvásárlási ár, mégsem lesz több a termelők jövedelme – mutatott rá.

Azt is hangsúlyozta, a betakarítás mellett a gazdálkodók legfontosabb feladata jelenleg az őszi kultúrák magágyának előkészítése és a vetés.

– A múlt heti csapadék kismértékben átnedvesítette a talajfelszínt, így valamelyest egyszerűbbé vált a talajművelés. Az őszi káposztarepce vetésterülete évek óta csökkenő tendenciát mutat, az idei évben a 17 ezer hektárt sem éri el. Vetése az elmúlt hetekben teljesen befejeződött, de még csak csíráznak a szemek a csapadék hatására, mindössze néhány területen érték el a kettő-négy leveles fenológiai állapotot. Az őszi árpa vetése ötvenszázalékos, míg az őszi búza negyvenszázalékos készültségű a tervezetthez képest. Az őszi szántásokat is elkezdték a gazdálkodók, jelenleg húszszázalékos készültségnél tartanak.

Rögös a talaj

– A napraforgó betakarítását felénk már mindenki befejezte, a termésátlag 2,7-2,8 tonna hektáronként. A kukorica aratását most kezdtük el, hat-hét tonnás a termésátlag, néhol a nyolc tonna is megvan. Az őszi árpát már sikerült elvetnem, az őszi búzának is a negyven százalékát – számolt be a részletekről Oláh András tiszasülyi gazdálkodó.

– Csak az a gond, hogy a talajok nagyon rögösek, törnek az eszközök, augusztus közepétől szinte eső sem volt. Én is épp a rögöt töröm, hogy vethetővé tegyem a talajt. Ez plusz gázolajköltséget jelent, ráadásul az üzemanyag ára is nagyon felment. A műtrágya ára is három-négyszerese a korábbinak. Az igaz, hogy most a termények ára is magas, de ez nem fogja kompenzálni a pluszkiadásainkat. Szerencsére a szárazság ellenére a környékünkön még nem látni pockot, güzüegeret, ezek ugyanis a vetés felét tönkretehetik – mutatott rá a gazda.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink