Kölcsönös függőség: a mezőgazdászok és a méhészek

Forrás: Szabad Föld
Fotó: Kállai Márton
A gazdák és a méhészek közötti párbeszédnek nagyon fontos szerepe van, hisz a megfelelő tájékoztatás csökkentheti a méhpusztulások számát. Márpedig, ha a méhek eltűnnek, négy éve van hátra az emberiségnek.

Fontos, hogy a gazdák együttműködjenek a méhészekkel, aminek egyik eszköze, hogy megosszák a permetezési menetrendet – mondta dr. Balogh Zoltán, a Komárom-Esztergom megyei agrárkamara elnöke a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezete, valamint a Turul Méhész Egyesület által szervezett fórumon, ahol a méhészet kapcsán a gazdák és a méhészek egymásrautaltsága is szóba került. Az eseményről a Komárom-Esztergom megyei hírportál számolt be.

A mezőgazdászok számára a haszonnövények beporzása és a termés védelme is éppoly fontos. Az egyik legnagyobb veszélyt azonban az agráriumban használt kemikáliák jelentik a méhek számára.

A mezőgazdászok és a méhészek közötti párbeszéd kulcsfontosságú, ugyanis az információk birtokában csökkenteni lehetne a méhpusztulások számát, a kaptárak elnéptelenedését.

-hívta fel a figyelmet Simonné Venter Éva, a megyei méhészegyesület vezetője. A kérdés jelentőségét a számok is jól mutatják: az összes virágzó növény beporzásának 80 százalékát állatok végzik, csak a Kárpát-medencében 790 faj. Hazánkban 353 méhész tevékenykedett tavaly előtt és több mint 16 ezer méhcsaládot tartanak nyilván – tájékoztatott Sipos József egyetemi docens, növényorvos és méhészmester. A téma fontosságára azonban Albert Einstein szavai világítanak rá leginkább:

Ha a méhek valaha eltűnnek a Földről, az emberiségnek négy éve lenne hátra.

 


A növénytermesztés és megporzás a növényvédelem tükrében című fórum
Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra

Messze nem annyi a mérgezések száma, mint amennyit a méhészek bejelentenek. Ha bejelentés nincs, akkor kár sincs.

– erre hívta fel a figyelmet Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke. A Nébih a 2018-as évet tartja a a méhészek fekete évének, hisz akkor 80 kemikália okozta mérgezést vizsgáltak. Tavaly egyébként 79 ilyen eset történt.

 

Gyenge termés, lanyha kereslet, magas árak a mézpiacon

A gyenge tavalyi termés után kevés a méz a belpiacon, de nem csak a kínálat alacsony, a magas árak miatt a belföldi mézcsomagolók és a külföldi vevők sem jelentkeznek kereslettel.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink