Szupercella okozott nagy károkat Dél-Magyarországon

Forrás: FruitVeB
Megrendítő képeket közöltek a heves jégesővel járó szupercella csütörtöki pusztításáról a FruitVeB belső fórumán a dél-alföldi termelők.

Szeptember 29-én heves esőzések és jégeső pusztított Baja, Tompa, Zákányszék, Battonya és Domaszék térségében, az intenzív jégeső több helyen kifehérítette a tájat – írja a FruitVeB hoonlapja. Bajától keletre egy szupercella erősödött meg, amely kelet-északkelet felé haladva okozott több helyen felhőszakadást és jégesőt. A termelők a károk felmérését végzik. Az Időkép híradása szerint

tetőket lyuggatott, gyümölcsösöket vert szét a jég, helyenként, főként Domaszék és Zákányszék körzetében dió nagyságú jéglabdák pusztítottak, de Mórahalom sem úszta meg a csapást.

Fotó: FruitVeB

Nagy-Kurunczi Rita vezető meteorológus emlékeztett arra, hogy a szupercellák bizonyos értelemben a zivatarok királyainak tekinthetők, igen speciális légköri viszonyok között kialakuló, átlagosan 10 kilométer átmérőjű légnyomás depressziók. A bennük lezajló folyamatok és hosszú élettartamuk miatt rendkívül heves időjárási események – orkán erősségű szélrohamok, nagyméretű (akár 5 centimétert meghaladó) jég, szélsőséges esetben tornádó – köthetőek hozzájuk. Talán a leginkább szembetűnőbb különbség a már említett hosszú életcikluson túl a rendszer rotáló mozgása. A csütörtöki napon egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer alakította hazánk időjárását, a déli országrészben pedig egy igen heves, hosszú élettartamú szupercella vonult végig mintegy 200 kilométeres szakaszon, végül Románia felé hagyta el Magyarországot. Az alábbi radarképen látható, hogy mennyire keskeny folyosón, szinte nyílegyenes vonalban haladt végig a jégesőt okozó sáv hazánk felett, körülbelül 5 óra alatt.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink