A kamara szerint a Jéger működése már idén is csökkentette jégkárokat

Már az idei védekezési szezon első heteiben többször is be kellett indítani az agrárkamara által működtetett országos jégkármérséklő rendszert – közölte az agrárkamara. A helyenkénti jégeső így kisebb károkat okozott.

A szokásosnál többször kellett beindítani az országos jégkármérséklő rendszert (Jéger), mivel az április 15-e előtti három hét nyáriasan meleg, száraz időjárásának véget vető hidegfront miatt jellemzően több jégveszélyes zivatar alakult ki az országban – számolt be róla a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A front érkezését követően több helyen 20 fokot csökkent a hőmérséklet, a délnyugati országrészben néhol 25 fokkal volt hidegebb a megelőző naphoz képest.

A hidegfront kellő mennyiségű nedvességet, hűvös levegőt hozott magával, így „berobbantotta” a légkört. Az április 15-e és 28-a között eltelt két hétben összesen hét napon volt szükség a talajgenerátorok bekapcsolására. Leghosszabb ideig az északi és a nyugati országrészekben volt szükség a talajgenerátorok működésére. Az agrárkamara közleménye hangsúlyozza, hogy

az induló hét egyből rácáfolt azokra a vádakra, miszerint a jégkármérséklő rendszernek bármi köze lenne a csapadékhiányhoz, hiszen a talajgenerátorok működése mellett az ország valamennyi részén esett az eső.

Bár az április 16-ai lehűlést követően a megszokottnál alacsonyabb hőmérsékletek uralkodtak az ország meghatározó részén, a hideg idő ellenére több alkalommal heves záporok, szupercellás zivatarok alakultak ki, melyeket többfelé búza, illetve borsó nagyságú jég is kísért. A gazdálkodók ebben az időszakban összesen 34 esetben jeleztek kárt nem okozó jégbejelentést, a legtöbb észlelés Baranya és Győr-Moson-Sopron vármegyéből érkezett. Ez a ciklon a szomszédos Romániában komoly mezőgazdasági károkat okozott.

Európa több területen is problémát okoztak a heves zivatarok, amelyeket egyes térségekben nagyobb méretű jég is kísért. Romániában, Görögországban, Bulgáriában és Horvátországban is jelentős károkat okozott a jégverés, Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában pedig nem csak a mezőgazdasági területeket érintette a kár, hanem a lakóépületeket is megrongálta a nagy mennyiségű jég.

A Jéger az idén hetedik védekezési szezonját kezdte meg, a riasztási időszak 2024. szeptember 30-ig tart.

Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 – 219 automata és 767 manuális – talajgenerátorból álló rendszer talajgenerátorai ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét. Fontos kiemelni, hogy a jégesők előfordulásának valószínűsége a Jéger működése ellenére sem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink