Szűkülő kínálattal és folytatódó drágulással indított idén a salátapiac

Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap
Hosszabb távon évek óta csökkenő területen termelnek fejes salátát Magyarországon. Tavaly az import is a felére esett vissza, az egyéb salátafélékből viszont nőtt a behozatal.

Magyarországon a fejes saláta termőterülete, ezzel párhuzamosan pedig a betakarított termés mennyisége csökkenő tendenciát mutatott az előző években, és 2021-ben 237 hektáron 8,45 ezer tonna salátát termeltek – idézte a KSH adatait az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Az elmúlt évről egyelőre a külkereskedelmi adatok állnak rendelkezésre, amelyekből kitűnik, hogy a fejessaláta-import 989 tonna volt 2022-ben, ami a fele az egy évvel korábbi mennyiségnek. A Magyarországra szállított fejes saláták legnagyobb beszállítója Spanyolország maradt, ahonnan 453 tonna érkezett.

Eközben a fejessaláta-export 13 százalékkal csökkent, és az importot megközelítő mennyiséget, 938 tonnát ért el – írja összefoglalójában a Világgazdaság. A legnagyobb vevők Csehország és Ausztria voltak. Magyarország fejessaláta-exportjának értéke 9 százalékkal 373 millió forintra, az import értéke 44 százalékkal 356 millió forintra mérséklődött 2022-ben.

A fejes salátán kívüli egyéb salátafélék külkereskedelme élénkült tavaly: az exportból származó árbevétel 28 százalékkal, 2,8 milliárd forintra, az import értéke pedig 30 százalékkal, 6,5 milliárd forintra emelkedett. A mennyiségi növekedés az importban 3 százalékos volt, a behozott egyéb salátafélék mennyisége pedig 13,2 ezer tonnára nőtt 2022-ben. A legjelentősebb beszállítónak Spanyolország számított, ahonnan 8,5 ezer tonna saláta érkezett. A kivitel 3 százalékkal bővült, csaknem 5 ezer tonna volt 2022-ben. A legnagyobb célpiacra, Romániába 7 százalékkal, 4,3 ezer tonnára növekedett a kiszállított mennyiség.

Idén az első tíz hét átlagában

a belföldi fejes saláta darabonkénti termelői ára a Budapesti Nagybani Piacon 19 százalékkal, 237 forintra, a jégsalátáé 28 százalékkal, 400 ra, a Lollo típusú tépősalátáké pedig 18 százalékkal, 292 forintra emelkedett

az előző év azonos időszakához viszonyítva. (Egy évvel korábban a belföldi fejes salátánál csupán 2 százalékos áremelkedést mértek.) Az importból származó fejes saláta nagykereskedelmi ára 24 százalékkal (301 forint/darab), a jégsalátáé 45 százalékkal (634 forint/darab), a Lollo típusú tépősalátáké 26 százalékkal (373 forint/darab) volt magasabb 2023 eső tíz hetében az egy évvel korábbinál.

Az AKI jelentésében az Eurostat adatait is idézi, amelyek szerint az Európai Unióban évi 2,3-2,4 millió tonna salátát termelnek, ebből az unió vezető salátatermelőjének számító Spanyolország 1 millió tonnás mennyiséggel részesedik. Szakértők szerint

Spanyolországban a februári hideg időjárás, Hollandiában a magas energiaköltségek miatt csökkenhet saláta kínálata az idén.

A közösség belső piacán a legnagyobb fejessaláta-exportőr Spanyolország után Olaszország és Hollandia következik a sorban. A legjelentősebb fejessaláta-importőrök Németország és Olaszország. Spanyolország fejessaláta-kiszállítása a közösség belső piacára 24 százalékkal, 269,4 ezer tonnára csökkent 2022-ben az előző évihez képest.

Az unió belső piacán az egyéb salátafélék legnagyobb exportőre Spanyolország, amelyet Hollandia és Olaszország követ, míg a meghatározó importőrök Németország, Franciaország és Hollandia. Spanyolország kiszállítása a termékkörből a közösség belső piacára 3 százalékkal volt több (294,4 ezer tonna) 2022-ben, mint egy évvel korábban.
Aranyárban mérik a hagymát a világpiaconMegduplázódott a nagybani piacon a vöröshagyma ára, aminek a hátterében a globális hiány áll: már a holland készletek is fogyóban, és van, ahol a hagyma háromszor drágább, mint a csirkemell.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink